Μπορεί η φασολάδα να είναι το εθνικό μας φαγητό, αλλά φασόλια, σε πλούσια σάλτσα τρώνε και οι Γάλλοι και μάλιστα με πάθος.
Το cassoulet (κασουλέ), είναι διαφορετική φασολάδα, που ψήνεται για ώρες στον φούρνο, στην παραδοσιακή γάστρα κασόλ, από όπου πήρε το όνομά του το πιάτο, μαζί με λουκάνικο, χοιρινό κρέας και καπνιστή πανσέτα.
Το «κασουλέ», ήταν αρχικά φαγητό των χωρικών και παραμένει ένας συνδυασμός όλων των υλικών που είναι διαθέσιμα, ανάλογα με την περιοχή και τα προϊόντα που παράγει.
Περιέχει σίγουρα φασόλια και οι διάφορες παραλλαγές του στη Νότια Γαλλία, έχουν, χοιρινό κρέας, λουκάνικα, κονφί πάπιας και εντόσθια πουλερικών, όλα μαγειρεμένα σαν ραγού για πολλή ώρα.
Ένα παρόμοιο πιάτο στην Ελλάδα, είναι η ροδίτικη φασολάδα φούρνου.
Υλικά:
- 500 γρ. φασόλια μέτρια
- 2 λουκάνικα χωριάτικα (χωρίς αρωματικά)
- 150 γρ. καπνιστή πανσέτα (κομμάτι)
- 250 γρ. χοιρινό (λαιμού)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 καρότο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλων. θυμάρι
- 2 κρεμμύδια
- 2 κλων. σέλερι
- 3 – 4 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 2-3 κλων. μαϊντανού
- Αλάτι – Πιπέρι & 1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
- Λίγα ψίχουλα ψωμιού
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι βραστερά, είναι καλύτερο να τα μουλιάσουμε για μερικές ώρες.
Στη συνέχεια, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε τη γάστρα, όπου θα σιγοψηθεί το κασουλέ.
Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες.
Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ και το βάζουμε στη γάστρα.
Στο ίδιο τηγάνι ροδίζουμε την πανσέτα και το λουκάνικο για 2-3΄.
Τα βάζουμε και αυτά, στη γάστρα.
Στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.
Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το περισσότερο, προσθέτουμε 1/2 φλ. βραστό νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση για 4-5 λεπτά..
Βάζουμε τα φασόλια στη γάστρα με τα κρεατικά και περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον ζωμό ψυγείου και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, για να μισοσκεπαστούν τα υλικά μας.
Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και τη βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να καψαλιστεί η επιφάνεια, για μισή ώρα περίπου.
Αν θέλουμε ρίχνουμε ψίχουλα ψωμιού, που θα γκρατιναριστούν για 5΄ στο γκριλ, δίνοντας τραγανή υφή στο κασουλέ.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!