Οργισμένες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα της πειθαρχικής έρευνας για τις ευθύνες των αστυνομικών στην υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Η απόδοση ευθυνών περιορίστηκε στους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο Αστυνομικό Τμήμα και στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης, ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν στους τέσσερις ελεγχόμενους (την αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια, τον σκοπό και τον τηλεφωνητή του «100») προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της οικογένειας της 28χρονης Κυριακής.
Το αρμόδιο πειθαρχικό δικαστήριο επέβαλε στην επόπτρια, στην αξιωματικό υπηρεσίας και στον σκοπό ποινές αργίας (έως 6 μήνες) και στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης χρηματικό πρόστιμο ύψους 450 ευρώ. Πρόκειται για τον αστυνομικό που ακούγεται σε σχετικό ηχητικό να λέει τη φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί».
Δικηγόρος με εμπειρία στο πειθαρχικό δίκαιο εξηγεί τι σημαίνουν οι ποινές αυτές: «Αρχικά να εξηγήσουμε ότι για όσο ένας αστυνομικός βρίσκεται σε αργία, τους λίγους αυτούς μήνες δηλαδή που θα είναι εκτός ΕΛ.ΑΣ., πληρώνεται κάθε μήνα το 50% του μισθού του. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά αυτό προβλέπει ο νόμος. Επίσης, όταν παρέλθει το διάστημα της αργίας, τότε ο ελεγχόμενος αστυνομικός επιστρέφει κανονικά στην υπηρεσία του. Το διάστημα αυτό που είναι σε αργία δεν προσμετράται ως χρόνος υπηρεσίας στο Σώμα. Επίσης, μετά την επιστροφή στο Σώμα, αφού παρέλθει το διάστημα της αργίας, δε μπορεί να υπηρετήσει σε κάποια ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας ή στο εξωτερικό. Η ποινή της αργίας είναι η δεύτερη αυστηρότερη που προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο. Η πιο αυστηρή ποινή είναι η ποινή της απόταξης».
Στην περίπτωση της υπόθεσης στους Αγίους Αναργύρους οι δύο από τους τέσσερις ελεγχόμενους αστυνομικούς δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για άλλους λόγους. Η επόπτρια έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ ο σκοπός έχει αποταχθεί διότι είχε εμπλοκή σε παλιότερη ποινική υπόθεση. Πρακτικά δηλαδή δεν θα τεθούν σε αργία, καθώς είναι ήδη εκτός Σώματος για άλλους λόγους. Ο τηλεφωνητής επίσης δεν θα τεθεί σε αργία, καθότι δεν του έχει επιβληθεί σχετική ποινή. Έτσι, θα πληρώσει το πρόστιμο και θα συνεχίσει κανονικά να υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ η αξιωματικός υπηρεσίας θα τεθεί σε αργία για λίγους μήνες και θα επιστρέψει και αυτή στην υπηρεσία.
Οι ποινές προκάλεσαν την έκρηξη οργής των δύο δικηγόρων της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα που κάνουν λόγο για ατιμωρησία και συγκάλυψη των ευθυνών.
Τι έδειξε η ΕΔΕ
Τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που έλαβε χώρα για τις ευθύνες των αστυνομικών στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων αποκάλυψαν σωρεία λαθών τη μοιραία νύχτα της 1ης Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό του Α.Τ. σημειωνόταν ότι η επίθεση έγινε σε απόσταση 1,5 μέτρου από το φυλάκιο «χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει την εκδηλωθείσα επίθεση από τον δράστη που κρατούσε μαχαίρι στο δεξί του χέρι».
Για την επόπτρια αναφερόταν ότι ««δεν μερίμνησε για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία της ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.3… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της Κυριακής Γρίβα στην οικία της και δεν ενημέρωσε τον διοικητή της υπηρεσίας της και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα (…) Δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στην αξιωματικό υπηρεσίας, ώστε να καταγράψει τα στοιχεία της καταγγέλλουσας αλλά και του πρώην συντρόφου της και να ζητήσει περιπολικό από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για τον εντοπισμό του υπόπτου».
Για την αξιωματικό υπηρεσίας σημειωνόταν ότι «αν και της καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξω από το σπίτι της, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία, δεν αξιολόγησε τους λόγους προσέλευσης της στην υπηρεσία ώστε να ενεργήσει ως όφειλε και ως είχε υποχρέωση».
Όσον αφορά στον τηλεφωνητή, η ΕΔΕ ανέφερε ότι παρέλειψε να ζητήσει τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της καταγγέλλουσας για να προβεί στη σχετική καταχώρηση προς διάθεση περιπολικού.
Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη διαρροή των αποτελεσμάτων των πειθαρχικών ποινών στους αστυνομικούς, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις αιτιάσεις:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πειθαρχικές ποινές σε βάρος αστυνομικών για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμό 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Δ. 120/2008 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη ενώ δεν μπορεί να ανασταλεί από την ποινική ή άλλη δίκη.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι μηχανισμοί διερεύνησης σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο, με σκοπό την εξέταση και τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.
Ειδικότερα, σε ποινικό επίπεδο, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά τις απαραίτητες ενέργειες η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία στις 6 Δεκεμβρίου 2024, όπου εκκρεμεί η διερεύνηση της τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.
Παράλληλα, με την Ε.Δ.Ε. που είχε εξ’ αρχής διαταχθεί, μετά και τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αξιωματικών Αθηνών, με το ερώτημα επιβολής της ποινής της απόταξης.
Το αρμόδιο πειθαρχικό δικαστήριο σε πρώτο βαθμό επέβαλε, κατά την ανεξάρτητη κρίση του, για αμιγώς πειθαρχικά παραπτώματα ποινές αργίας με απόλυση σε τρεις αστυνομικούς και ποινή προστίμου σε έναν αστυνομικό, ενώ κατά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό ως προς τους τρεις αστυνομικούς επιβλήθηκαν εκ νέου ποινές αργίας με απόλυση μεγαλύτερης διάρκειας.
Επισημαίνεται ότι, η επόπτρια και ο σκοπός του αστυνομικού καταστήματος δεν υπηρετούν πλέον στην Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η πρώτη λόγω αποστρατείας και ο δεύτερος λόγω απόταξης για προγενέστερο παράπτωμα.
Μάλιστα, η ανωτέρω απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού δικαστηρίου, για πρώτη φορά με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θα διαβιβαστεί στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να ασκηθούν τα κατά το Νόμο προβλεπόμενα ένδικα μέσα.
Σημειώνεται ότι, τα Πειθαρχικά Συμβούλια λειτουργούν και λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα όπως συμβαίνει και με τα ποινικά δικαστήρια, ενώ σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, εφόσον εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, που επισύρει ποινή απόταξης ή αργίας με απόλυση, επαναλαμβάνεται η πειθαρχική δίκη για τυχόν επιβολή των ποινών αυτών».
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!