Άκαρπη, όπως αναμενόταν, εξελίχθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό καθώς για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, αριθμό που δεν συγκέντρωσε η υποψηφιότητα που αποτελεί την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ηρώδου Αττικού.
Στην πρώτη ψηφοφορία συμμετείχαν 297 βουλευτές. Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα, πρόταση της ΝΔ, συγκέντρωσε 160 ψήφους. Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηριζόμενη από την Νέα Αριστερά έλαβε 40 ψήφους, ενώ ο Τάσος Γιαννίτσης, προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε 34 ψήφους. Ο Κώστας Κυριακού, ο οποίος είναι η πρόταση της Νίκης έλαβε 14 ψήφους. Παρών δήλωσαν 49 βουλευτές.
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές
Ειδικότερα, τον Κώστα Τασούλα ψήφισαν η ΝΔ (156 βουλευτές), ο Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), ο (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), ο Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση).
Την Λούκα Κατσέλη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές), η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές), η Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), η Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν η Νίκη (10 βουλευτές), οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος. Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές), οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου), ο Ευάγγελος Αποστολάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας). Απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου. Επισημαίνεται ότι, κατά την έναρξη της Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιο.
Το χρονοδιάγραμμα
Μετά από την σημερινή άγονη πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, εν προκειμένω στις 31 Ιανουαρίου, κατά την οποία απαιτείται και πάλι η ίδια πλειοψηφία (200 ψήφοι), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων της Ολομέλειας, δηλαδή 180 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Με τα σημερινά δεδομένα. η εκλογή του Κώστα Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, οι ψηφοφορίες, χρονικά, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν ως εξής μετά την σημερινή πρώτη διαδικασία που, όπως αναμενόταν, δεν βγήκε «λευκός καπνός»:
- 2η ψηφοφορία στις 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές
- 3η ψηφοφορία στις 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές
- 4η ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές
- 5η ψηφοφορία στις 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.
Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος, η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του
- Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου
Τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Συντάγματος, τέσσερα και είναι τα εξής:
- Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή
- Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα
- Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής
- Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα)
Ο όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!