HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νηστεία των Χριστουγέννων: Πώς γίνεται και ποιες τροφές «απαγορεύονται»


Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί 40 ημέρες όπως και η νηστεία της Σαρακοστής, η Νηστεία των Χριστουγέννων παραδοσιακά ξεκινά την 15η Νοεμβρίου και ολοκλήρωνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου.

Είναι λιγότερο αυστηρή από τη Μεγάλη Σαρακοστή αλλά με εξίσου σημαντικά έθιμα και συνήθειες.

Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι μόνο Σαββατοκύριακο. Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Επιπροσθέτως, λάδι τρώμε μόνο Τρίτη, Πέμπτη και τα Σαββατοκύριακα.

Η νηστεία του Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων γίνεται ως εξής:

  • Ἀπό 15 έως 21 Νοεμβρίου τρώμε λάδι, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
  • Την 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, τρώμε ψάρι όποια ημέρα και αν πέσει η γιορτή.
  • Από 21 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου:
  • Τα Σάββατα και τις Κυριακές τρώμε ψάρι
  • Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη τρώμε λάδι

Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές χωρίς λάδι, εκτός αν συμπέσουν οι εορτές: 16ην Νοεμβρίου του Αποστόλου Ματθαίου, την 25ην Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης, την 30ην Νοεμβρίου του Αποστόλου Ανδρέου, την 4ην Δεκεμβρίου της Αγίας Βαρβάρας, την 5ην Δεκεμβρίου του Αγίου Σάββα, την 6ην Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου , την 9ην Δεκεμβρίου της Αγίας Άννης , την 12ην Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνος, την 15ην Δεκεμβρίου του Αγίου Ελευθερίου, την 17ην του Αγίου Διονυσίου και την 20ην Δεκεμβρίου του Αγίου Ιγνατίου.

  • Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου τρώμε λάδι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
  • Την Παραμονή των Χριστουγέννων 24ην Δεκεμβρίου δεν τρώμε λάδι ούτε χρησιμοποιούμε κρασί εκτός αν «πέσει» Σάββατο ή Κυριακή.

Νηστήσιμες τροφές θεωρούνται το ψωμί, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι καρποί και μάλιστα οι ξηροί, οι ελιές και τα φρούτα όπως και τα θαλασσινά.

Τι συμβαίνει όμως με τα γλυκά;

Ο βασιλιάς των νηστίσιμων γλυκών είναι ο χαλβάς. Ένα γλυκό θεωρείται νηστίσιμο όταν παρασκευάζεται χωρίς την προσθήκη γάλακτος, αβγών, βουτύρου και σοκολάτας, αλλά με την αξιοποίηση των νηστίσιμων εναλλακτικών τους, όπως το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, το φυτικό γάλα, η κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, οι ξηροί καρποί, φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, αλλά και άλλες νηστίσιμες πρώτες ύλες.

Τα πιο διαδεδομένα γλυκά στην περίοδο της νηστείας είναι ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και τα κουλούρια χαρουπιού, καθώς και τα νηστίσιμα σοκολατοειδή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια