Το περιοδικό Time αποκαλύπτει για ποιο λόγο ξεχνάμε συχνά τα ονόματα ανθρώπων που μόλις γνωρίσαμε.
Ο Charan Ranganath, διευθυντής του Προγράμματος Μνήμης στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, ισχυρίζεται ότι υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι ξεχνούν εύκολα τα ονόματα των άλλων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απλούστερη εξήγηση είναι ότι απλά δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο.
Ονόματα: Παίζει ρόλο το κίνητρο
«Οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα πράγματα για τα οποία έχουν κίνητρο να μάθουν. Μερικές φορές έχεις κίνητρο να μάθεις τα ονόματα των ανθρώπων και άλλες φορές θεωρείς ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ειδικός.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
«Συχνά, θέλεις πραγματικά να θυμάσαι τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζεις, αλλά τα ξεχνάς», λέει ο Ranganath.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ειδικός εξηγεί: Ένα κοινό όνομα μπορεί να ξεχαστεί επειδή δεν σας φαίνεται ενδιαφέρον ή επειδή γνωρίζετε ήδη πολλά άτομα με αυτό το όνομα.
Από την άλλη, ένα σπάνιο όνομα μπορεί να είναι εύκολο να αποτυπωθεί, αλλά πιο δύσκολο να θυμηθεί κανείς.
Ονόματα: Θέμα χώρου στον εγκέφαλο
«Οποιοδήποτε όνομα, κοινό ή όχι, πρέπει να “παλέψει” για χώρο στον ήδη γεμάτο εγκέφαλό σας. Δεδομένων όλων αυτών των παραγόντων, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όσο νομίζετε για να “κλειδώσετε” ένα όνομα», τονίζει ο Charan Ranganath.
«Δεν θυμόμαστε απλά και μόνο το όνομα, αλλά το συσχετίζουμε με ένα πρόσωπο. Ακόμα κι αν λάβετε τις πληροφορίες, τις οποίες ονομάζουμε κωδικοποίηση, μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες επειδή υπάρχει μεγάλος “ανταγωνισμός” μεταξύ άλλων ονομάτων και άλλων προσώπων στη μνήμη σας», συμπληρώνει.
«Οι άνθρωποι έχουν συχνά υπερβολική αυτοπεποίθηση και υποτιμούν πόσο δύσκολο θα είναι αργότερα», σημειώνει ο Charan Ranganath.
Πώς να θυμάστε ονόματα
Ο ίδιος συνιστά να βρείτε κάτι χαρακτηριστικό για το άτομο ή την εμφάνισή του και να το συσχετίσετε με το όνομά του.
Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει η επανάληψη του ονόματος του ατόμου αφού συστηθεί.
«Αν αναπαραγάγεις λεκτικά κάτι, είναι πιο εύκολο να το θυμάσαι μετά, παρά αν το δεχτείς παθητικά», λέει ο ειδικός.
Και αν το ξεχάσετε, ανακαλέστε στη μνήμη σας τη στιγμή που συναντήσατε κάποιον: Το σημείο, την εμφάνισή του και άλλα πράγματα για τα οποία μιλήσατε», συμβουλεύει ο Charan Ranganath.
Αν και πάλι δεν τα καταφέρει κάποιος να θυμάται ονόματα «να ξέρετε ότι το να τα ξεχνάτε είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, ακόμη και μεταξύ των ερευνητών μνήμης», καθησυχάζει ο ίδιος και σημειώνει: «Θα είναι πραγματικό θαύμα να μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα του οποιουδήποτε».
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!