HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Φρένο» από τον εκπρόσωπο του Στάρμερ για τα Γλυπτά: «Δεν ήταν στην ατζένα της συζήτησης, δεν έχει αλλάξει η θέση της βρετανικής κυβερνησης»


Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, απέκλεισε τη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε Τρίτη (3/12), παρά τους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent, η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ του Κιρ Στάρμερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρ' όλα αυτά, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και το θέμα θα τίθετο προς συζήτηση την Τρίτη (3/12).

Μάλιστα, ο εν λόγω Έλληνας αξιωματούχος είχε αναφέρει στους «Times» το εξής: «Έχει σημειωθεί πρόοδος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τις δύο πλευρές και γι' αυτό ο κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Εντούτοις, επίσημος εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είχε ήδη απαντήσει, πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας, στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η θέση μας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα [σ.σ. όπως αποκαλούν οι Βρετανοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα] δεν έχει αλλάξει».

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ πρόσθεσε: «Το θέμα παραμένει στην αρμοδιότητα του Βρετανικού Μουσείου και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο για να επιτρέψει τη μόνιμη μετακίνηση των Γλυπτών του Παρθενώνα».


Η διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Κιρ Στάρμερ υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, το πρωί της Τρίτης (3/12), κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη διαμάχη του με την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν παράνομα από τη θέση τους στην Ακρόπολη της Αθήνας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο, απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε εν μέσω αναφορών ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πλέον «πολύ προχωρημένες», με βάση ορισμένες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Μια πολιτιστική σύμπραξη θα είναι πιθανότατα στο επίκεντρο μιας συμφωνίας, όπως ανέφερε ο Guardian τη Δευτέρα (2/12), η οποία θα μπορούσε συντελέσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα με αντάλλαγμα εκθέσεις διάσημων έργων τέχνης.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, προέρχονταν από τις ζωφόρους του ναού του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών. Μάλιστα, αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ορισμένα από τα εναπομείναντα Γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται στο ειδικά κατασκευασμένο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και η Ελλάδα έχει ζητήσει εδώ και καιρό την επανένωσή τους.

Μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου προκλήθηκε επί της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης, όταν ο – τότε – πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια