Επτά νέα προγράμματα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία και δημοτικές υποδομές.
Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 910 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όλα τα προγράμματα ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου 2025.
Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις
Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα τρέξουν δύο προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 164 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για:
- Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας και έχει προϋπολογισμό 153,74 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιχορήγηση επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα (όπου επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης) ή για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (μπαταρίας) σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα (όπου επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης).
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ και έχουν ιδρυθεί/συσταθεί έως την 30/06/2024.
Επιλέξιμες στο πρόγραμμα είναι οι επιχειρήσεις που, κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης τους στο πρόγραμμα, δεν έχουν εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες για τον φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης, και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σταθμό χωρίς σύστημα αποθήκευσης και προτίθενται να εγκαταστήσουν σύστημα αποθήκευσης κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο πρόγραμμα.
Μη επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις με τις παρακάτω δραστηριότητες:
- Δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταγενέστερης χρήσης
- Δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς
- Δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες και μονάδες μηχανικής–βιολογικής επεξεργασίας
- Δραστηριότητες κατά τις οποίες η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον
Τι ενισχύεται
Οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος διακρίνονται σε κύριες δαπάνες για την υλοποίηση του συστήματος φωτοβολταϊκού σταθμού μαζί με σύστημα αποθήκευσης (όπου επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης) και σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (δηλαδή δαπάνες απαραίτητες για τη μελέτη – διαστασιολόγηση των απαραίτητων παρεμβάσεων, τις ενεργειακές εκθέσεις αξιολόγησης μέσου ετήσιου ενεργειακού προφίλ και το κόστος διασύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ).
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
Α. Δαπάνες Εξοπλισμού:
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια, έξυπνος μετρητής κλπ.)
- Προμήθεια και εγκατάσταση Energy Management System, ήτοι εξοπλισμού / λογισμικού για αποδοτικότερο σύστημα παραγωγής / αποθήκευσης ενέργειας
Β. Δαπάνες Υπηρεσιών:
- Αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (φωτοβολταϊκού και μπαταρία)
- Αμοιβή για Συμβούλους Διοίκησης Έργου στα πλαίσια του προγράμματος
- Αμοιβή για το Κόστος διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ
Προϋπολογισμός και ένταση ενίσχυσης
Η κατανομή του προϋπολογισμού για τις κατηγορίες δικαιούχων έχει ως εξής:
- Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις: 100 εκατ. ευρώ
- Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις: 53,74 εκατ. ευρώ
Η ένταση της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης για τις Κύριες Επιλέξιμες Δαπάνες:
- Μεγάλη επιχείρηση: Ενίσχυση έως 30%
- Μεσαία επιχείρηση: Ενίσχυση έως 40%
- Μικρή επιχείρηση: Ενίσχυση έως 50%
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων
Απευθύνεται σε επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές και έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.
Η πρόσκληση αφορά σε επιχορήγηση για ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων με ελάχιστο ενεργειακό στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την επένδυση καθώς και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 30%.
Οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά, ενώ για το/α κτίριο/α ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, θα πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμιση της ενεργειακής του/ς κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον σε Β κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση.
Ποσοστό 10% του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης αφορά αποκλειστικά παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια.
Τι ενισχύεται
Η ενίσχυση που χορηγείται για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των €80 χιλ.
Η ενίσχυση μπορεί να συνδυάζεται με ενισχύσεις για ένα από τα ακόλουθα μέτρα ή το σύνολό τους:
- α) την εγκατάσταση ολοκληρωμένου επιτόπιου εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης ή ψύξης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, φωτοβολταϊκών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας
- β) την εγκατάσταση εξοπλισμού για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από τις επιτόπιες εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Ο εξοπλισμός αποθήκευσης απορροφά τουλάχιστον το 75 % της ενέργειάς του από άμεσα συνδεδεμένη εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε ετήσια βάση
- γ) τη σύνδεση με ενεργειακά αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και/ή τηλεψύξης και συναφή εξοπλισμό
- δ) την κατασκευή και εγκατάσταση υποδομής επαναφόρτισης για χρήση από τους χρήστες του κτιρίου, και συναφών υποδομών, όπως η υποδομή αγωγών καλωδίωσης, όταν οι χώροι στάθμευσης βρίσκονται είτε εντός του κτιρίου είτε σε παρακείμενο χώρο
- ε) την εγκατάσταση εξοπλισμού για την ψηφιοποίηση του κτιρίου, ιδίως για την αύξηση της ευφυούς ετοιμότητάς του, συμπεριλαμβανομένων της παθητικής εσωτερικής ενσυρμάτωσης ή της δομημένης καλωδίωσης για δίκτυα δεδομένων και του βοηθητικού τμήματος της ευρυζωνικής υποδομής στην ιδιωτική έκταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο, αλλά εξαιρουμένης της ενσυρμάτωσης ή της καλωδίωσης για δίκτυα δεδομένων εκτός της ιδιωτικής έκτασης
- στ) επενδύσεις σε πράσινες στέγες και εξοπλισμό για τη συγκράτηση και τη χρήση των όμβριων υδάτων
Ως επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες λογίζονται και υποστηρικτικές εργασίες, οι οποίες στο σύνολό τους δε δύναται να υπερβαίνουν το επτά τοις εκατό (7%) του επιλέξιμου συνολικού Π/Υ του επενδυτικού σχεδίου, με ανώτατο σύνολο επιδότησης των υποστηρικτικών δαπανών τα €5.600.
Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!