Σε αυξανόμενη πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά τη συγκράτηση των τιμών στο ρεύμα, καθώς οι παράγοντες που προκαλούν την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται να επιδεινώνονται.
Παρά τις δυσκολίες, η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιτραπεί η μετακύλιση των αυξήσεων στους καταναλωτές παραμένει ακλόνητη, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επεξεργάζεται νέα σενάρια στήριξης, τα οποία αυτή τη φορά περιλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις.
Το μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ο εντοπισμός των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, καθώς οι ανάγκες προβλέπεται να διαρκέσουν όλο τον χειμώνα. Η μακροχρόνια στήριξη απαιτεί σημαντικά κονδύλια, γεγονός που προσθέτει βάρος στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, αναζητείται ένας συμβατός με το ευρωπαϊκό πλαίσιο τρόπος ενίσχυσης, ώστε να μην τεθεί από την Κομισιόν ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο παράλληλα.
Μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης αναμένεται να είναι η χονδρεμπορική αγορά, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε διαφορετική στρατηγική από αυτή του καλοκαιριού. Αυτή τη φορά, συζητείται η επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, αντί της φορολόγησης των εσόδων που εφαρμόστηκε προηγουμένως και είχε αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος και, κατ’ επέκταση, τις χονδρεμπορικές τιμές.
Τα σενάρια για τη «μείωση» του ρεύματος
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η πρόταση για φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς θεωρείται συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το μέτρο αυτό φαίνεται να προτιμάται, δεδομένου ότι η εφαρμογή πλαφόν στα έσοδα απαιτεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την υλοποίησή του.
Ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να επαναφέρει το θέμα των προβληματικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι αυτές προκαλούν στρεβλώσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Παράλληλα, θα επαναλάβει το ελληνικό αίτημα για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών από τις χονδρεμπορικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις.
Το ζήτημα αυτό ανέδειξε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο».
Βιομηχανικές ενώσεις από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έστειλαν νέα επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για τη μείωση των τιμών. Η επιστολή -η τέταρτη από την πρώτη ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού- επισημαίνει ότι οι επίμονα υψηλές τιμές στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλονται στον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Η επιστολή εστιάζει στις αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των τριών χωρών και ζητά άμεσες δράσεις για την άμβλυνση του προβλήματος.
Η ενεργειακή κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίζεται, ενώ οι παράγοντες που την προκαλούν δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Η ζήτηση ενέργειας από την Ουκρανία αυξάνεται, καθώς οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές του ηλεκτρικού της δικτύου. Την ίδια στιγμή, η άντληση φυσικού αερίου από τα ευρωπαϊκά αποθέματα ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών στον κόμβο ΤΤΕ, όπου το φυσικό αέριο έφτασε στα 46 ευρώ/μεγαβατώρα την περασμένη εβδομάδα.
Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά κατέγραψε τη μέση τιμή των 183,01 ευρώ/μεγαβατώρα την εβδομάδα 11-17 Νοεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 64,59% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη των τελευταίων 94 εβδομάδων.
Η ανοδική τάση συνεχίζεται, με την τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται τη Δευτέρα στα 167,27 ευρώ, ενώ την Τρίτη εκτινάχθηκε στα 183,29 ευρώ, σήμερα είναι στα 111,28 ευρώ. Στις βραδινές ώρες αιχμής, η μέγιστη τιμή άγγιξε τα 733 ευρώ/μεγαβατώρα, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για την επιβάρυνση των καταναλωτών.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!