HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Airbnb: Ποιες αλλαγές έρχονται το 2025 – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες


Μεγάλες αλλαγές θα φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb). Η αγορά αναμένει κάποιες βελτιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν αποκλείεται, σχετικά με το Τέλος Ανθεκτικότητας και τα κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς στέγης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω της μετατροπής βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες, είτε με το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων.
Σε ποιες περιοχές μπαίνει μπλόκο σε νέα Airbnb

Ωστόσο, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές αναφορικά με την αναστολή για έναν χρόνο της εισόδου νέων ακινήτων σε κορεσμένες περιοχές στην Αθήνα.

Από την Πρωτοχρονιά του 2025 και για έναν χρόνο, το Μητρώο Ακινήτων δεν θα δέχεται νέες καταχωρίσεις ακινήτων στις εξής Δημοτικές Περιοχές του Δήμου Αθηναίων:

1ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη
2ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, ‘Αγιος Αρτέμιος, Παγκράτι
3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οι αυστηρές ποινές για τα αδήλωτα Airbnb

Ακόμα, η μη καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και η παράνομη μίσθωση χωρίς τον ΑΜΑ θα επιφέρουν αυστηρές ποινές. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου, με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ. Εάν εντοπιστεί νέα παράβαση μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων, με ελάχιστο όριο τα 40.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει την προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αναμένεται να πραγματοποιήσει αυστηρούς ελέγχους για τις περιπτώσεις ιδιοκτητών και διαχειριστών που δεν θα τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Εκτιμάται ότι το καλοκαίρι του 2024, πάνω από 12.500 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργούσαν στο κέντρο της Αθήνας, με το εμπορικό τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη) να φιλοξενεί 2.440 καταλύματα, το Κουκάκι 1.164, το Νέο Κόσμο 992 και τα Εξάρχεια 918.

Η διαδικασία απόκτησης του ΑΜΑ είναι ηλεκτρονική και μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη μέσω των προσωπικών του κωδικών TAXISnet. Απαιτούνται, μεταξύ άλλων, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, εάν πρόκειται για τμηματική μίσθωση.

Ο διαχειριστής ακινήτου που θέλει να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις υποχρεούται:
  • Να έχει αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)
  • Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής
  • Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή

Αυξάνεται το τέλος ανθεκτικότητας

Τέλος, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (πρώην τέλος διαμονής) για τα ακίνητα τύπου Airbnb αυξάνεται:
  • Από 1,50 ευρώ σε 8 ευρώ την ημέρα κατά το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου
  • Από 0,50 ευρώ σε 2 ευρώ την ημέρα κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου
  • Εάν πρόκειται για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., το τέλος ανθεκτικότητας θα είναι 15 ευρώ από Απρίλιο – Οκτώβριο και 4 ευρώ από Νοέμβριο – Μάρτιο.

Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολίτες και φορείς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στους ιδιοκτήτες και στις τιμές των ενοικίων.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια