Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιακή κάρτα εργασίας συνδυαστικά με τους αυξημένους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας στην τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων ανέδειξε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποτελούν προμετωπίδα των πολιτικών μας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν θεωρούμε ότι η ψηφιακή κάρτα είναι πανάκεια, είναι όμως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο συνολικά για την αγορά εργασίας και δη για την προστασία των εργαζομένων. Λειτουργεί από μόνο του; Όχι. Λειτουργεί συνδυαστικά με τη συμμόρφωση των εργοδοτών, τους συστηματικούς ελέγχους το πολύ σκληρό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας» τόνισε αρχικά η Νίκη Κεραμέως.
«Θεωρώ ότι η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο και μάλιστα βλέπουμε και μία διαρκή βελτίωση σε όλους τους αριθμούς. Έχουμε μία αύξηση που αγγίζει το 8% στον αριθμό των ελέγχων, από πέρυσι σε σχέση με φέτος. Τα πρόστιμα για το πρώτο 10μηνο του 2024 τα οποία έχουν επιβληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτό τι αποδεικνύει; Ότι οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους. Βγαίνουν και κάνουν ελέγχους και είναι πολύ σημαντικό ότι με το εργαλείο της ψηφιακής κάρτας μπορούμε πλέον να θωρακίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για καταστρατήγηση των ωραρίων των εργαζομένων, κατά παράβαση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται στον εργοδότη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας παραβίαση του ωραρίου, ανέρχεται στα 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, σε συνδυασμό με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, αντιμετωπίζουν τα παραδείγματα που αναφέρετε. Άρα, αφενός η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας και αφετέρου οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, διασφαλίζουν την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας του εργαζομένου και ότι αμείβεται πραγματικά γι’ αυτόν, εξού και η αύξηση κατά 62% των υπερωριών σε κλάδους που εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα» αντέτεινε η υπουργός.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί υποστελέχωσης της ΑΑΔΕ, η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι ο φορέας έχει 995 οργανικές θέσεις με ποσοστό καλυμμένων θέσεων το 90%. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός του 2024 έχουν προστεθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της Επιθεώρησης Εργασίας, 28 νέοι υπάλληλοι και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας βάζει μία ασπίδα προστασίας σε 750.000 εργαζόμενους. Είναι μία επανάσταση σε ό,τι αφορά την προστασία του εργαζομένου και από την αρχή είχε προβλεφθεί μία σταδιακή εφαρμογή. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ τον αριθμό των εργαζομένων που υπάγονται στους κλάδους υπό προστασία, αγγίζουμε πλέον το 1.500.000 εργαζόμενους, συνυπολογίζοντας τουρισμό και εστίαση. Η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι μέχρι τέλος της τετραετίας να έχει επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα παντού. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με δύο στόχους: αφενός την προστασία του εργαζομένου και αφετέρου την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού» τόνισε η υπουργός κλείνοντας τη δευτερολογία της.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!