HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αμαλιάδα: Τα «μουλάρια» της απάτης με «μεροκάματο» 200 ευρώ - Ο ρόλος της Ειρήνης με κωδικό «Δ421»


Ανάμεσα σε εκατοντάδες κατηγορουμένους, οι οποίοι περιλαμβάνονταν σε μία ογκώδη δικογραφία χιλιάδων σελίδων για απάτες, αναγραφόταν το όνομα της Ειρήνης Μουρτζούκου.

Πρόκειται για μία υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2023 από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία «ξεσκέπασε» το μεγαλύτερο κύκλωμα με απάτες που δρούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα.

Το «κόλπο» περιλάμβανε αρχηγείο, επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο και κέντρο συλλογής τραπεζικών στοιχείων. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηλεφωνούσαν καθημερινά σε εκατοντάδες πολίτες προσπαθώντας με διάφορα τεχνάσματα να αποσπάσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία και να αρπάξουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Συνολικά 155 ήταν οι βασικοί κατηγορούμενοι, ενώ 1198 άτομα κατηγορήθηκαν ότι είχαν το ρόλο των «μουλαριών». Η Ειρήνη ήταν το «μουλάρι» με τον κωδικό «Δ421».

Τι είναι τα «μουλάρια»

Τι είναι όμως τα «μουλάρια» (γνωστά διεθνώς ως «moneymules»); Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα περιέγραψαν τον Οκτώβριο του 2023 ως εξής:

«Αποτελούν το τελευταίο ιεραρχικά τμήμα το οποίο δεν ανήκει στη βασική δομή της οργάνωσης και δύναται να χαρακτηριστεί ως εξωτερικό, πλην όμως χωρίς τη συνδρομή του η εγκληματική δραστηριότητα θα καθίστατο δυσχερής.

Τα περιστασιακά μέλη προβαίνουν σε παροχή περιουσιακών τους στοιχείων, όπως τις τραπεζικές τους κάρτες, τα διαπιστευτήρια εισόδου της ηλεκτρονικής τραπεζικής του συνδεδεμένου με αυτές λογαριασμούς καθώς και την κάρτα SIMτης τηλεφωνικής σύνδεσης που είναι συνδεδεμένη με την ηλεκτρονική τραπεζική, έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 200 και 600 ευρώ, με σκοπό τη διευκόλυνση της δράσης της εγκληματικής δράσης.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόσο η άμεση μεταφορά των εισόδων της οργάνωσης όσο και η προστασία των στοιχεία ταυτότητας των μελών της, καθώς τα «μουλάρια» χρησιμοποιούνται ως «μπροστινοί». Μάλιστα τα «μουλάρια» ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της οργάνωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απάτης και την επιτυχή ανάληψη των χρηματικών ποσών, προέβαιναν σε δήλωση απώλειας των καρτών στα τραπεζικά ιδρύματα».

Η Ειρήνη Μουρτζούκου χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ως «μουλάρι» σε δύο απάτες.

Σε μία από αυτές το θύμα ήταν μία ελεύθερη επαγγελματίας από την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα γνωστοποίησε το ibanτης για να της βάλει ο «ενδιαφερόμενος πελάτης» (μέλος του κυκλώματος) χρήματα για την αγορά προϊόντος. Στη συνέχεια, έλαβε μήνυμα με φερόμενο αποστολέα γνωστή τράπεζα. Το μήνυμα περιείχε απατηλό λινκ, το οποίο πάτησε και οδηγήθηκε σε ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας. Εκεί έβαλε τους προσωπικούς κωδικούς της και έτσι το κύκλωμα κατάφερε να τους υποκλέψει και να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό. Το επόμενο βήμα τους ήταν να μεταφέρουν με τέσσερα εμβάσματα συνολικά 17.000 ευρώ σε τρεις λογαριασμούς «μουλαριών». Ένας από τους λογαριασμούς είχε δικαιούχο την Ειρήνη Μουρτζούκου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ένα μήνα μετά το σχηματισμό της δικογραφίας για την παραπάνω υπόθεση (Οκτώβριος του 2023), η Ειρήνη εμφανίζεται να απασχολεί ξανά τις Αρχές για τον ίδιο λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκε σε βάρος της δικογραφία για απάτη που έλαβε χώρα στις 16 Νοεμβρίου του 2023 στο Άστρος Αρκαδίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αφαιρέθηκαν 3.000 ευρώ από γυναίκα μέσω απάτης. Κατά την διαπραξη της, ένας εκ των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν τα χρήματα του θύματος, είχε ως δικαιούχο την Ειρήνη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια