HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι χρειάζεται για διαβατήριο


Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι η έκδοση διαβατηρίου είναι μια «άχρηστη» διαδικασία, αλλά πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τη σημασία του εγγράφου, ειδικά όταν είναι ταξιδέψουν εκτός ζώνης Σένγκεν.
Το διαβατήριο γενικότερα είναι ένα από τα πιο ισχυρά αλλά και απαραίτητα έγγραφα ενός ατόμου. Ιδίως, το ελληνικό βρίσκεται μεταξύ των ισχυρότερων του κόσμου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να το αποκτήσουν.

Πώς όμως μπορεί να αποκτήσει κανείς διαβατήριο; Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία, ωστόσο χρειάζονται κάποια έγγραφα.

Τα έγραφα για την απόκτηση διαβατηρίου:

Ένας ενήλικας πριν πάει στο Αστυνομικό Τμήμα για να βγάλει διαβατήριο χρειάζεται κάποια δικαιολογητικά.
Μια πρόσφατη έγχρωμη ψηφιακή φωτογραφία 4×6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.
Παράβολα είσπραξης εσόδων. Τα παράβολα τα εκδίδει και πληρώνει ο πολίτης μέσω του e-παράβολο (ηλεκτρονικά).
Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. (Αν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν διαθέτει ταυτότητα, τότε υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης).
Το παλιό διαβατήριο (στην περίπτωση της ανανέωσης και αντικατάστασης).

Δείτε τα έγγραφα που απαιτούνται για έκδοση διαβατηρίου ΕΔΩ.

Έκδοση διαβατηρίου για ανήλικο άνω των 14 ετών:

Όλα τα παραπάνω συν του ότι τα δικαιολογητικά τα καταθέτουν οι γονείς παρουσία του ανηλίκου. Αν παρίσταται μόνο ο ένας γονέας, τότε απαιτείται γραπτή συναίνεση του άλλου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του. Αν δεν μπορούν να παραβρεθούν οι γονείς για λόγους ανωτέρας βίας, τότε παρίσταται εξουσιοδοτημένος συγγενής του ανηλίκου.

Έκδοση διαβατηρίου για ανήλικο κάτω των 14 ετών:
Όλα τα παραπάνω απλά τα παράβολα είναι συνολικής αξίας 73,60 ευρώ (για την 3ετή διάρκεια του διαβατηρίου). Τα παράβολα τα εκδίδει και πληρώνει ο πολίτης μέσω του e-παράβολο
.
Που πρέπει να πάω για να βγάλω το διαβατήριο;

Η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση των διαβατηρίων είναι τα Γραφεία Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε τα γραφεία διαβατηρίων ΕΔΩ.

Ο χρόνος που χρειάζεται για την έκδοση διαβατηρίου:

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την εξακρίβωση αυτών από τα Γραφεία Υποδοχής, τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία Έκδοσης Διαβατηρίων. Από εκεί η κεντρική υπηρεσία εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών και ο πολίτης παραλαμβάνει το διαβατήριο του από την υπηρεσία στην οποία υπέβαλλε την αίτηση του.

Το διαβατήριο παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, με την απόδειξη της κατάθεσης.
Έκδοση διαβατηρίου στο εξωτερικό:

Για όσους δεν ζουν στην Ελλάδα, υπάρχει και η δυνατότητα έκδοσης στο εξωτερικό, στις αρμόδιες προξενικές Αρχές της χώρας μας.

Για τα σημεία έκδοσης διαβατηρίου στο εξωτερικό πατήστε ΕΔΩ.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια