HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ανατροπές στον κατώτατο μισθό - Τι αλλάζει στην εισφορά αλληλεγγύης και στις ασφαλιστικές εισφορές


Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού καθώς και ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν την εισφορά αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έρθουν προς έγκριση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Στην εισήγησή της η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως αναμένεται να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και θα προβλέπει έναν νέο τύπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα λαμβάνει υπόψιν αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει τη δυνατότητα για το «πάγωμα» της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όχι όμως και τη μείωσή του, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, ώστε να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και να στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Η Επιτροπή που κατέληξε και στο σχετικό πόρισμα έχει προτείνει τη χρήση ενός νέου δείκτη που θα υπολογίζει τον πληθωρισμό ειδικά για το κατώτερο 20% των εισοδηματικών κατηγοριών των νοικοκυριών με προσαρμοσμένο «καλάθι» για τον υπολογισμό της ακρίβειας.

Το ερώτημα, πάντως, που αναμένεται ότι θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν ο νέος τρόπος υπολογισμού της κατώτατης σύνταξης είναι πιθανό, υπό ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσει σε μείωσή του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πάντως, για την επόμενη χρονιά, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια.

Στο σημερινό υπουργικό, η κ. Κεραμέως αναμένεται να εισηγηθεί και δύο ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπουν: Τη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους στα όρια των κλιμακίων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Ιανουαρίου του 2025.

Προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που λόγω της διόρθωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κινδύνευαν αντί για αυξήσεις, να δουν μειώσεις από την 1/1/2025, το υπουργείο Εσωτερικών προέκρινε ένα νέο μοντέλο, το οποίο προβλέπει την αύξηση των εισοδηματικών ορίων της ΕΑΣ με το ίδιο ποσοστό της αύξησης των συντάξεων.

Έτσι όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2025 (2,4%) και κανείς δεν θα αλλάξει κλιμάκιο ΕΑΣ, ώστε να έχει υψηλότερη κράτηση. Κατά την κυβέρνηση, η λύση αυτή είναι προτιμητέα από δημοσιονομικής άποψης, διότι το αποτέλεσμα είναι μηδενικό (δεν υπάρχει ούτε αύξηση ούτε μείωση εσόδων).

Με δεδομένο ότι η αύξηση των συντάξεων για το 2025 έχει κλειδώσει στο 2,4%, αυτό σημαίνει πως εκτός από το ποσό των συντάξεων με ποσοστό 2,4% θα αυξηθούν και τα εισοδηματικά κατώφλια των οκτώ κλιμάκων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Δηλαδή, για την εισφορά 3%: από τα 1433 ευρώ (έναντι των 1.400) , για την εισφορά 6%: από τα 1.740 ευρώ (έναντι των 1.700), για την εισφορά 7%: από τα 2.048 ευρώ (έναντι των 2.000), για την εισφορά 9%: από τα 2.355 ευρώ (έναντι των 2.300), για την εισφορά 10%: από τα 2.662 ευρώ (έναντι των 2.600), για την εισφορά 12%: από τα 2.969 ευρώ (έναντι των 2.900), για την εισφορά 13%: από τα 3.276 ευρώ (έναντι των 3.200) και για την εισφορά 14%: από τα 3.584 ευρώ (έναντι των 3.500).

Έτσι οι συνταξιούχοι που είναι κοντά στα εισοδηματικά όρια για αλλαγή κλιμακίου δεν θα αλλάξουν ποτέ κλιμάκιο και δεν θα έχουν ποτέ αυξημένο ποσοστό εισφοράς.

Στο νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως θα περιλαμβάνεται ακόμα η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2025 κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα επιμεριστεί σε 0.5% για τους εργαζόμενους και σε 0,5% για τους εργοδότες.

Πρόκειται, πάντως, για μία πολύ μικρή μηνιαία διαφορά υπέρ των εργαζομένων και των εργοδοτών αντίστοιχα, αφού για μισθό 1000 ευρώ, ο μισθωτός θα κερδίζει 5 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει 5 ευρώ λιγότερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια