HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αλαλούμ με τα... σάκχαρα στα ακτινίδια της Πιερίας - Αγωνία για τη συγκομιδή που ξεκινά μαζί με τις βροχές


Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ακτινιδοπαραγωγοί στην Πιερία για το γεγονός ότι η συγκομιδή της παραγωγής τους καθυστέρησε φέτος, την ώρα που θα μπορούσε, όπως αναφέρουν, να γίνει νωρίτερα, καθώς η χρονιά λόγω κλιματικών συνθηκών ήταν πρώιμη, κάτι που οδήγησε ήδη σε νωρίτερη συγκομιδή σε Ημαθία και Πέλλα.

Όπως είναι γνωστό, η συγκομιδή των φρούτων της κυρίαρχης ποικιλίας Hayward γίνεται από τις 15 Οκτωβρίου με βαθμό ωρίμανσης 6,5 με 7 βαθμούς Brix.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός προέκυψε καθώς προ 20ετίας είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο πρωιμότερης συγκομιδής γιατί ορισμένοι ήθελαν να προλάβουν τις εξαγωγές, με τις ποσότητες να επιστρέφονται σε αρκετές περιπτώσεις αφού τα φρούτα είχαν κριθεί ακατάλληλα.

Πέρυσι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στη συγκόμιση, ωστόσο η φετινή χρονιά επηρέασε δέντρα και καρπούς σε μεγάλο βαθμό.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Μιχάλης Πάντζαλης, ακτινιδοπαραγωγός από την Πιερία, «το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας ύστερα από έναν παρατεταμένο καύσωνα έφερε την αύξηση των σακχάρων στα φρούτα. ΄Έτσι, στις 30 του μήνα οι μετρήσεις έδειξαν πως τα ακτινίδια ήταν έτοιμα προς συγκομιδή».

Την ίδια ώρα, όπως λέει, η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας φέρνει εκτίναξη των σακχάρων των ακτινιδίων στους 7,5 βαθμούς Brix, που σημαίνει πως είναι σε οριακή κατάσταση για συγκομιδή.

Μάλιστα αναφέρει πως ενώ από αύριο ξεκινά με την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και επίσημα η συγκομιδή, οι βροχοπτώσεις που προβλέπονται για την περιοχή της Πιερίας αναμένεται να την καθυστερήσουν οδηγώντας πιθανότατα σε μαλακά φρούτα που η αξία τους θα είναι μειωμένη λόγω του αργοπορημένου μαζέματος.

«Ακτινίδια με υψηλά σάκχαρα σημαίνουν ραγδαία πτώση της τιμής παραγωγού, έως και 50%, ενώ έχει παρατηρηθεί φρούτα που κρίθηκαν οριακά κατάλληλα από χονδρεμπόρους να εξάγονται να κανονική τιμή στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Πάντζαλης.

Οι συνεταιρισμοί δεν ήθελαν πρώιμη συγκομιδή


Σε αντίθεση με τους παραγωγούς, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών είχαν ζητήσει στις αρχές Οκτώβρη από την υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Πιερίας, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, να μην επιτραπεί η πρόωρη συγκομιδή των ακτινιδίων, καθώς τα επίπεδα σακχάρων των καρπών δεν έχουν φτάσει τα απαιτούμενα όρια.

Όπως είχαν πει, μια ενδεχόμενη πρώιμη συγκομιδή μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την ποιότητα αλλά και την τιμή του ακτινιδίου.

Σημειώνεται πως στον νομό Πιερίας καλλιεργούνται πάνω από 35.000 στρέμματα με ακτινίδια που καλύπτουν σχεδόν το 50% των εξαγωγών της χώρας στην παγκόσμια αγορά.

Τι αναφέρει ο κανονισμός

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι τυποποιητές - συσκευαστές οφείλουν να διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση αν οι ποσότητες ακτινιδίων που εισέρχονται σε εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων- συσκευαστηρίων προκειμένου να τυποποιηθούν/συσκευασθούν, έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμανσης 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%.

Επιπλέον οφείλουν να διασφαλίσουν ότι για τα ακτινίδια της ποικιλίας Hayward έχει τηρηθεί ημερομηνία έναρξης συγκομιδής, ενώ στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, λειτουργεί ψηφιακή υπηρεσία με τίτλο δηλώσεις ακτινιδίου προς τυποποίηση και συσκευασία που οι τυποποιητές καταχωρούν υποχρεωτικά μέχρι το τέλος της επόμενης ημερολογιακής ημέρας τα στοιχεία των παραλαμβανόμενων ακτινιδίων (κωδικό συσκευαστηρίου, ΑΦΜ παραγωγού, ημερομηνία παραλαβής, ποσότητα, ποικιλία, καταγωγή και Αριθμό Δελτίου Αποστολής).

Τα ίδια ισχύουν και για τις παρτίδες ακτινιδίων που προορίζονται για εξαγωγές.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια