HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μέχρι 300 ευρώ τα πουρμπουάρ της εστίασης μέσω POS - Τι ισχύει για τα μετρητά, τι μένει στον εργαζόμενο


Ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τα πουρμπουάρ στους εργαζομένους της εστίασης, με την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σήμερα Τρίτη (15/10) από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, μετά τον σάλο που ξέσπασε με τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων που εισπράττονταν από POS, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη θέσπιση αφορολόγητου.

Η νέα ρύθμιση ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα, όπερ και σημαίνει ότι θα αποδίδεται ακέραιο το ποσό χωρίς έξτρα φόρο.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός κ. Θάνος Πετραλιάς μετά το ποσό των 300 ευρώ θα υπάρξει κλιμακωτή φορολόγηση. Δεν έδωσε, όμως, περισσότερες διευκρινίσεις γύρω από τις κλίμακες.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δικλείδες έτσι ώστε ο εργοδότης να μη μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου καλύπτοντας το κενό με τα φιλοδωρήματα, πρακτική που συναντάται συχνά στην εστίαση.

Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.

Τα πουρμπουάρ που δίνονται μετρητά από τον πελάτη, δεν υπόκεινται σε κάποια φορολόγηση.

Το πρόβλημα με τα πουρμπουάρ, όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης, προέκυψε από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Ο κ. Κουράσης εξήγησε πως το φιλοδώρημα που καταχωρείται μέσω POS κατέληγε να θεωρείται ως ακαθάριστο εισόδημα, να υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές και συνυπολογίζεται για επιδόματα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων.

«Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όταν ο πελάτης πληρώνει το φιλοδώρημα με μετρητά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είναι μια προσωπική συναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων, δεν συμμετέχει η επιχείρηση, δεν το γνωρίζει η επιχείρηση. Όταν όμως ο πελάτης αποφασίσει να πληρώσει τον λογαριασμό και αποφασίσει να βάλει μέσα και το φιλοδώρημα, μπαίνει ως μια εκκρεμής συναλλαγή στο POS η οποία το αποδίδει στον εργαζόμενο ως μισθό».

Οι υπόλοιπες φορολογικές αλλαγές που αποφασίστηκαν

  • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.
  • Συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, ορίζεται σταθερή ημερονηνία υποβολής από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, ξεκινά κλιμακωτή έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.
  • Σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια