HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


28η Οκτωβρίου: Όλο το επετειακό τηλεοπτικό πρόγραμμα ανά κανάλι


Τα κανάλια γιορτάζουν την 28η Οκτωβρίου προσαρμόζοντας το πρόγραμμά τους με ταινίες και ντοκιμαντέρ για την εθνική επέτειο.

ΣΚΑΪ

15:00 Happy Traveller - Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940
Το Happy Traveller ξεκινά ένα ιστορικό οδοιπορικό και επισκέπτεται σημαντικές τοποθεσίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο έπος του ’40

16:00 Υπολοχαγός Νατάσσα

Open

21:00 Η ώρα της κατασκοπείας - Δραματική, ιστορική ταινία

Star

01: Το τελευταίο σημείωμα - Ιστορικό δράμα ελληνικής παραγωγής 2017 σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη

Alpha

01:15 - Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν - Πολεμική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 1998

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην ΕΡΤ

ERTNEWS

23:00 - «365 Στιγμές», η Σοφία Παπαϊωάννου παρουσιάζει μια έρευνα για τις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

ΕΡΤ1

14:00 - «ΠΟΠ Μαγειρική» - Στο επετειακό επεισόδιο, στο στούντιο της εκπομπής έρχεται ο ιστορικός και αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, για να γιορτάσει μαζί με τον Ανδρέα Λαγό την εθνική μας επέτειο.

ΕΡΤ2

09:00 - Από το Αρχείο της ΕΡΤ, παρακολουθούμε το επεισόδιο «Δήμος Παυλάκης, Νταχάου Νο 52000» της σειράς ντοκιμαντέρ «Σαν παραμύθι». Ο Δήμος Παυλάκης αφηγείται την ιστορία της σύλληψής του από Ιταλούς στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο και τις μέρες της αιχμαλωσίας του στα ιταλικά στρατόπεδα. Παράλληλα, προβάλλεται η πορεία του ναζισμού στην Ευρώπη, η επικράτηση των Γερμανών και η περίοδος της Κατοχής στην Ελλάδα. Ο πραγματικός εφιάλτης αρχίζει για τον Δήμο Παυλάκη όταν μεταφέρεται από τους Γερμανούς στο Νταχάου, με τον ίδιο να περιγράφει τη συνάντησή του με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη. Αργότερα, μεταφέρεται στην Τσεχοσλοβακία και εργάζεται, ως κρατούμενος πάντα, σ’ ένα τεράστιο τούνελ. Ήταν ο μόνος, που κατάφερε να επιβιώσει στις απάνθρωπες εκείνες συνθήκες.

10:00 - Απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, θα μεταδοθεί η Δοξολογία για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

10:30 - Ντοκιμαντέρ «Γεννήθηκα γυναίκα: Η Γυναίκα στην Αντίσταση», το οποίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν η Ελένη Κυβέλου-Καμουλάκου, η Μαρία Μπέικου, η Κατίνα Βασιληά-Σαπουντζή, η Μαίρη Μπίκια-Αρώνη, η Ζωή Κουλουπτάνη-Λιναρδάτου, η Αλίκη Σχοινά, η Τούλα Μάρα-Μιχαλακέα και η Βαγγελιώ Γεωργαντά-Φραντζεσκάκη. Την αφήγηση πλαισιώνει αρχειακό υλικό που καταγράφει τη δράση αυτών των αγωνιστριών, καθώς και φωτογραφίες γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Αντίστασης.

12:00 - Από το Αρχείο της ΕΡΤ, παρακολουθούμε το επεισόδιο «Η περιπέτεια της σημαίας: Μανώλης Γλέζος – Απόστολος Σάντας» από τη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα». Ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα της εκπομπής «Πρώτη σελίδα» (1982), στον Μανώλη Γλέζο και στον Απόστολο Σάντα, που τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941 κατέβασαν τη σημαία των ναζί κατακτητών από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία τους. Περιγράφουν το κλίμα της εποχής, πότε και πού γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης, τη σκέψη και την απόφασή τους. Εξιστορούν αναλυτικά τα γεγονότα, περιγράφοντας την πορεία που ακολούθησαν την ημέρα εκείνη, τη διαδρομή τους μέσα από τη σπηλιά μέχρι την επιφάνεια του Βράχου, καθώς και πώς πέτυχαν να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό.

19:00 - «Τα τραγούδια του ‘40» της εκπομπής «Μουσική Βραδιά», με θέμα τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της ιταλικής εισβολής και λίγο αργότερα, κατά τη γερμανική Κατοχή. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου μάς δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, ενώ εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Ακούγονται τραγούδια που έγιναν γνωστά εκείνη την εποχή, ενώ διάφοροι άνθρωποι του θεάτρου ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους για την πορεία του θεάτρου κατά τα δύσκολα χρόνια της Kατοχής.

19:50 - «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» από τη σειρά εκπομπών «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία». Πρόκειται για το ημίωρο δημιουργικό ντοκιμαντέρ, πορτρέτο του τραγουδιού «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», που ηχογραφήθηκε το 1940 κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ, στίχους του Μίμη Τραϊφόρου και εκτέλεση της Σοφίας Βέμπο. Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει, διερευνά και αναδεικνύει τον τρόπο, την αφορμή, τις κοινωνικές συνθήκες και τους στόχους δημιουργίας αυτού του τραγουδιού, αλλά και την απήχηση που είχε. Μαρτυρίες, εξομολογήσεις από τις κόρες του Σουγιούλ, Ηρώ και Αλίκη, την ηθοποιό Άννα Καλουτά και τον Ελευθέριο Οικονόμου, πολεμιστή και τραυματία το 1940 στο αλβανικό μέτωπο.

ΕΡΤ3

07:00, μεταδίδεται από το Αρχείο της ΕΡΤ, το ντοκιμαντέρ «Το έπος του ’40 στα αλβανικά βουνά», το οποίο είναι αφιερωμένο στο αλβανικό μέτωπο και τις ηρωικές μάχες που έδωσε ο ελληνικός στρατός στα βουνά της Αλβανίας, μετά την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα το 1940. Βετεράνοι του πολέμου καταθέτουν την εμπειρία τους από τις σημαντικότερες μάχες και μιλούν για τις ακραίες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονταν οι εχθροπραξίες. Την αφήγηση των γεγονότων συμπληρώνουν μαρτυρίες ανθρώπων που βοήθησαν σημαντικά στην αντίσταση κατά των Ιταλών.

08:00 - Από το Αρχείο της ΕΡΤ, το ντοκιμαντέρ «Μέρες γερμανικής κατοχής». Σε αυτό το ντοκιμαντέρ προβάλλεται μια σύνθεση οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα. Η πλειοψηφία των κινηματογραφικών λήψεων που αφορούν την Αθήνα πραγματοποιήθηκαν από τον Άγγελο Παπαναστασίου, ο οποίος με μια μηχανή λήψης 16 χιλιοστών κινηματογράφησε με μυστικότητα κατά τη διάρκεια της Κατοχής σκηνές από την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά κυρίως, τις βαναυσότητες των κατακτητών εις βάρος τους. Η αξία των λήψεων αυτών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη της Νυρεμβέργης.

08:30 - Ντοκιμαντέρ «Η σφαγή των Πύργων» που αφηγείται το χρονικό της σφαγής στους Πύργους Κοζάνης από τις δυνάμεις κατοχής, εξαιτίας της συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση.

09:00 -Ντοκιμαντέρ «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της… », η οποία καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρώτο επεισόδιο «Τι πάει να πει πόλεμος;», μας μεταφέρει στην έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Μανάδες αποχαιρετούν τους γιους τους, νέες κοπέλες, τους αρραβωνιαστικούς ή τους άντρες τους, μικρά παιδιά, τους γονείς τους. Oι στρατιώτες φεύγουν για το μέτωπο και οι γυναίκες μένουν πίσω και βοηθούν με κάθε τρόπο. Πλέκουν φανέλες, γράφουν γράμματα για να τους στηρίξουν και οι πιο γενναίες κουβαλούν πολεμοφόδια και τραυματίες. Ο ενθουσιασμός και ο φόβος πηγαίνουν πλάι –πλάι. Όμως τι πάει να πει πόλεμος; Πώς ηχεί στα αυτιά των νεαρών κοριτσιών και τι θα σημάνει για τη ζωή τους;

11:00 - Παρέλαση, απευθείας από τη Θεσσαλονίκη, σε περιγραφή του Νίκου Λαδιανού.

14:00 - Προδοσία - βραβευμένη, αντιπολεμική, ταινία του Κώστα Μανουσάκη, παραγωγής 1964.

17:00 - 4ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τι πάει να πει πόλεμος;». Στο επεισόδιο «Νίκη της ζωής επί του θανάτου», παρουσιάζεται η τελευταία πράξη του δράματος. Οι κατακτητές λίγο πριν φύγουν εξοντώνουν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια αντίστασης στα Καλάβρυτα, στη Βάλτα, στο Χορτιάτη κι όπου αλλού την συναντούν στην Ελλάδα. Το κορίτσι που επιβιώνει μέσα από το καμένο σχολείο στα Καλάβρυτα, μαζί με το μικρό κορίτσι στη Βάλτα Χαλκιδικής που μπροστά στα μάτια του σκότωσαν τον αδελφό της οι δωσίλογοι, και την εννιάχρονη που κρύφτηκε ανάμεσα στα πτώματα των νεκρών στο φούρνο του παππού της στο Χορτιάτη, συνδέονται με την ίδια δύναμη για ζωή.

22:30, Ντοκιμαντέρ «Η Μάχη της Κρήτης – Επιχείρηση Ερμής», με τη μετάδοση των τελευταίων δύο επεισοδίων.

Στο 3ο επεισόδιο, με τίτλο «Αντίποινα», ενώ η Μάχη ακόμα εξελίσσεται, οι Γερμανοί, με το πρόσχημα της τιμωρίας των «άτακτων» Κρητικών, βομβαρδίζουν μη στρατιωτικούς στόχους και εκτελούν αμάχους. Στο τέλος, οι Σύμμαχοι υποχωρούν και η Κρήτη «πέφτει» την 1η Ιουνίου 1941.

Στο 4ο επεισόδιο «Κατοχή και Αντίσταση», παρουσιάζεται το λουτρό αίματος που ακολούθησε μετά τη νίκη των Γερμανών, καθώς μόνο το καλοκαίρι του 1941, 1.300 Κρητικοί έχασαν τη ζωή τους. Εν μέσω της Κατοχής, που ήταν η πιο μακρά επί ελληνικού εδάφους, οι καταστροφές αλλά και η Αντίσταση συνεχίστηκαν.

00:30 Αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στην 28η Οκτωβρίου ολοκληρώνεται, με τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ «1945, Τα παιδιά του πολέμου». Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την ανείπωτη ιστορία των χαμένων παιδιών του πολέμου, μέσα από μαρτυρίες σε αδημοσίευτα αρχεία και ημερολόγια. Μάιος 1945, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε. Εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι από τη σύγκρουση περιφέρονται μέσα στα ερείπια. Ανάμεσά τους, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, ορφανά, χαμένα ή αφημένα να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Γι’ αυτά τα παιδιά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, θα αποτελέσουν τα πρώτα θύματα της μεταπολεμικής περιόδου. Κάποια θα πρέπει να φύγουν από την Ευρώπη για να επιβιώσουν. Άλλα θα εκτοπιστούν ξανά, θα ξεριζωθούν από τις νέες οικογένειές τους ή θα κλαπούν από χώρες που έχουν απόλυτη ανάγκη από επαναποικισμό. Πολλά θα ανακαλύψουν την ταυτότητά τους πολλά χρόνια αργότερα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια