HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αλλάζουν οι φορολογικές δηλώσεις 2025, καταργείται η παράταση - Επίσημο


Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που αφορούν εκπτώσεις για τους φορολογούμενους που πληρώνουν εφάπαξ και εγκαίρως τους φόρους τους, καθώς και καθορισμένες προθεσμίες ή... παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι νέες ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών αναπροσαρμόζει τα «μπόνους» που ισχύουν για τις εφάπαξ πληρωμές φόρων.

Ενώ σήμερα η έκπτωση για όσους πληρώνουν τους φόρους τους εφάπαξ είναι 3%, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής κλιμακωτά ποσοστά:

  • Έκπτωση 4% θα χορηγείται σε όσους υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τρεις μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (31 Ιουλίου) και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.
  • Έκπτωση 3% θα ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται και εξοφλούνται δύο μήνες πριν την προθεσμία.
  • Έκπτωση 2% θα παρέχεται σε όσους ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του τελευταίου μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.


Τέλος και με νόμο οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Παράλληλα, καταργούνται οι παρατάσεις που δίνονταν μέχρι τώρα στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο την εμπέδωση ενός σταθερού και αξιόπιστου χρονοδιαγράμματος.

Από εδώ και στο εξής, οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται μεταξύ 31 Μαρτίου και 31 Ιουλίου, χωρίς δυνατότητα παράτασης, όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως, αλλά και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με συγκεκριμένα και αμετακίνητα χρονοδιαγράμματα.

Τι αλλάζει στα μπλοκάκια το 2025

Το 2025 εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί θα είναι και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια που θα «ανασάνουν» από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 400-500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε πρώτη φάση, ίσχυσε η μείωση κατά 50% στα 325 ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση από την επόμενη κιόλας χρονιά που αλλάζει σε δυόμιση μήνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και θα το δείτε γραμμένο για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι από το 2019 η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε μια συνεπή πολιτική φοροελαφρύνσεων και υπογράμμισε πως αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί και το 2025, προσφέροντας περαιτέρω ανακούφιση στους φορολογούμενους.

Επιπλέον ανέφερε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3%, αλλά τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10,7%. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024 ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3% αλλά είχαμε αύξηση των εισόδων από ΦΠΑ στο 10,7%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των εσόδων συνδέεται από την ανάπτυξη και από την διασύνδεση των POS».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια