HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εισφορά Αλληλεγγύης: Ληστρικό +160% σε πέντε χρόνια


Κατά 160% αυξήθηκε μέσα σε μια πενταετία το δεύτερο χαράτσι στους συνταξιούχους, η λεγόμενη Εισφορά «Αλληλεγγύης» (ΕΑΣ).

Από 213.027.996 ευρώ το 2019, τα οποία παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους στον κωδικό ΑΚΑΓΕ («κουμπαράς» του Ασφαλιστικού), το εν λόγω ποσό θα φτάσει στα 554.351.676 ευρώ φέτος. Και θα εκτιναχτεί άνω των 700 εκ. ευρώ το επόμενο έτος εάν δεν διορθωθεί ο τρόπος επιβολής.

Κοντολογίς, την επταετία 2019-2025 οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν κοντά 3 δισ. ευρώ σαν δεύτερο φόρο (ΕΑΣ), ενώ ο «κουμπαράς» εμφανίζει συνολικό ποσό 18 δισ. ευρώ. Το οποίο είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και «παρακολουθείται» από την τρόικα (ευρωπαϊκοί θεσμοί) καθώς είναι μέρος του «μαξιλαριού» των 35 δισ. ευρώ και παραμένουν διαθέσιμα για να αναλωθούν στην απευκταία περίπτωση που κλείσουν οι διεθνείς αγορές για τους ελληνικούς τίτλους (ομόλογα).

Αυτό το ποσό (άνω των 600 εκ. το 2025) υπολογίζεται λοιπόν σαν (ετήσιο) πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης. Άρα, με την ακραία και άδικη επιβάρυνση κάθε χρόνο οι συνταξιούχοι εισφέρουν 1 στα 7 ευρώ του ετησίου κρατικού πλεονάσματος για να πληρωθούν τα δάνεια του παρελθόντος και να αξιολογούν θετικά τη χώρα οι Διεθνείς Οίκοι (600 εκ. για συνολικό κρατικό πλεόνασμα 4,3 δις ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ).

Γι' αυτό και το υπουργείο Οικονομικών αποκρούει κάθε σκέψη γα δικαιότερη καταβολή της ΕΑΣ, μπροστά στον κίνδυνο μην και δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα ή να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να φορολογήσει προς τούτο την… απληστία.

Πράγμα που θα ήταν και δικαιότερο…

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι κανένα άλλο μέγεθος της οικονομίας, ούτε καν τα κέρδη των μεσαζόντων ή των εταιρειών εμπορίας του ρεύματος, που θεωρούνται οι πρωταγωνιστές της απληστίας, δεν εκτοξεύτηκε σε τέτοιο ποσοστό. Το οποίο σίγουρα θα τριπλασιαστεί (+200%) το 2025, μέσα σε επτά έτη.

Τα εν λόγω ποσά παρακρατούνται σαν δεύτερη «φορολογία» από τους συνταξιούχους για μεικτά ποσά άνω των 300 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις και για πάνω από 1.400 ευρώ για τις κύριες.

Συν 10,75% στις συντάξεις -Συν 60% η Εισφορά

Η ληστρική όμως εκτίναξη των εισπράξεων σε βάρος του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων, δεν οφείλεται στην αύξηση των ποσών σύνταξης ή τις αυξήσεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Παρά οφείλεται στον άδικο τρόπο υπολογισμού και επιβολής της ΕΑΣ.

Και αυτό καθώς για ποσό σύνταξης άνω των 1399 ευρώ επιβάλλεται ποσοστό ΕΑΣ 3% επί όλου του (μεικτού) ποσού σύνταξης από το πρώτο ευρώ. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το αφορολόγητο όριο των περίπου 720 ευρώ το μήνα.
Εάν η σύνταξη, έστω με τις αύξησεις των προηγούμενων ετών (7,75% το 2023 και 3% φέτος) ξεπεράσει τα 1.699 ευρώ, τότε ο συνταξιούχο υποβάλλεται σε διπλάσια ΕΑΣ: Φοροαφαίμαξη 6% επί όλου του ποσού.
Κατά συνέπεια, οι αυξήσεις των δυο τελευταίων ετών οδήγησαν σε ονομαστικές αναπροσαρμογές όπου επιβάλλεται πολλαπλάσια ΕΑΣ (σ.σ. αναφερόμαστε εδώ για ποσά κοντά ή πάνω από 1.300 ευρώ το 2022).

Το 2022, προ των αυξήσεων στις συντάξεις, η ΕΑΣ ήταν 357 εκ. ευρώ το χρόνο και με τις αυξήσεις 10,75% (2023 και φέτος), οι εισπράξεις εκτινάχθηκαν κατά 60% (συν σχεδόν 200 εκ. ευρώ στα 554,351 εκ. φέτος).
Δηλαδή οι ονομαστικές αυξήσεις οδήγησαν σε εκτίναξη των ποσών υπέρ ΕΑΣ και οδήγησαν σε δραματικές περικοπές των καταβαλλομένων. Τα οποία (καταβαλλόμενα) μειώθηκαν έτι περαιτέρω λόγω του (υψηλότερου των αναπροσαρμογών) επίσημου πληθωρισμού.

«Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κλοπή η οποία, με τον μανδύα της κάλυψης του ασφαλιστικού για τις επόμενες γενεές, παίρνει πόρους από τον κουμπαρά που είχαν χτίσει συνεπείς φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι και τους δίνει για την κάλυψη των απωλειών του συστήματος από τις μειώσεις των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών» αναφέρει ο Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Αντώνης Μπιρμπιλής.

Η μείωση των εισφορών για το 2025 κατά 1% είναι περίπου απώλεια στο σύστημα 160 εκατ. Και η συνολική μείωση κατά 5,5 μονάδες ανέρχεται στα 600 εκατ. Όσο περίπου η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Και συνεχίζει ο κ.Μπιρμπιλής: «Καλά αν αυτή η μείωση έμπαινε στην τσέπη των εργαζόμενων ή όπως λέγεται μέσω αυτής μειωνόταν η ανεργία. Ωστόσο, αυξάνονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ από τους εργοδότες αλλά και τα χρέη προς το κράτος…»

Pinakas_eisfora_allilegiis_9ebff.jpg

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια