HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Νίκη Google κατά Κομισιόν και Politico: Το δικαστήριο ανέτρεψε πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ


Η Google πέτυχε μια σημαντική νίκη στη σύγκρουση με την Κομισιόν για τις πρακτικές της στην ΕΕ. Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο) ανέτρεψε πρόστιμο 1,5 δισ. που της είχε επιβληθεί, σημειώνοντας πως η Κομισιόν έκανε λάθη στην αξιολόγηση της σχετικά με τα διαφημιστικά συμβόλαια της Google.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα ανταγωνιστικότητας και την ψηφιακή πολιτικής. Η Βεστάγκερ είχε πετύχει το τελευταίο διάστημα σημαντικές νίκες έναντι των Big Tech για τις καταχρηστικές πρακτικές τους. Μόλις πριν από περίπου μια εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε πρόστιμο σε βάρος της Google ύψους 2,4 δισ. ευρώ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Το δικαστήριο απεφάνθη πως από τα στοιχεία της έρευνας δεν προέκυψαν αποδείξεις πως οι ρήτρες της Google στα συμβόλαια με εκδότες και διαφημιστές σημαίνει ότι η εταιρεία κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.

«Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε επίσης ότι οι εν λόγω ρήτρες είχαν, πρώτον, πιθανώς αποτρέψει την καινοτομία, δεύτερον, βοήθησαν την Google να διατηρήσει και να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στις εθνικές αγορές για τις επίμαχες διαφημίσεις αναζήτησης στο διαδίκτυο και, τρίτον, ότι πιθανώς είχαν βλάψει τους καταναλωτές», ανέφερε το δικαστήριο.

Το πρόστιμο του 2019 , το τρίτο για την Google που έρχεται μετά από κυρώσεις πολλών δισεκατομμυρίων για την αναζήτηση στο διαδίκτυο και το λογισμικό κινητών τηλεφώνων Android, προήλθε από καταγγελίες εκδοτών για διαφημιστικά συμβόλαια στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του Axel Springer, του ιδιοκτήτη του Politico. Ο Axel Springer αλλά και άλλοι ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν προσφύγει σε βάρος της Google και σε ολλανδικό δικαστήριο, ζητώντας αποζημιώσεις.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν ολοκληρώνει και μια ακόμη κρίσιμη έρευνα σε βάρος της Google και πάλι σχετικά με τη δράση της στον τομέα της διαφήμισης, την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και εν γένει τις πρακτικές της. Η εν λόγω υπόθεση θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και μέτρα που θα οδηγούσαν σε υποχρεωτικό σπάσιμο της εταιρείας με πώληση ορισμένων τμημάτων της. Η Google βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ και για τις ψηφιακές αγορές, με την Κομισιόν να κατηγορεί την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές που αποκλείουν τους ανταγωνιστές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια