HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Κάθε ΔΕΘ και χειρότερα»: Οι άνθρωποι πίσω από τα νούμερα του προϋπολογισμού


Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αναφορικά με τις αυξήσεις στις αποδοχές τους και οι καταναλωτές σχετικά με την ακρίβεια έχουν στραμμένα τα βλέμματα στη Θεσσαλονίκη και στις πολυδιαφημισμένες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Μόνο που είναι οι τρεις κατηγορίες που θα σηκώσουν (και) το 2025 ακόμη περισσότερα βάρη για την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού και την επίτευξη των «ματωμένων πλεονασμάτων». Παρά τα «καλά λόγια» που θα ακούσουν στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Δεν είναι τυχαία και η ατάκα της Συνομοσπονδίας συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ), «κάθε ΔΕΘ και χειρότερα». Ήδη, κατά το α’ εξάμηνο φέτος, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν αυξημένα έναντι του… αυξημένου στόχου (έναντι του 2023), κατά 545 εκατ. ευρώ ήτοι συν 3,8% πάνω. Και οι (άμεσοι) φόροι φυσικών και νομικών προσώπων κατά 1,4 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 11,5%) λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Και πλέον, ο βασικός-εισαγωγικός μισθός των 830 ευρώ μεικτά (705 καθαρά) τον μήνα καταβάλλει φόρο! Με δεδομένο ότι το β’ εξάμηνο παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση στην κατανάλωση (διακοπές) και κατατίθενται οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις, βάσιμα τεκμαίρεται ότι το φετινά υπερέσοδα θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται:

  • Στην ακρίβεια που μαστίζει τους καταναλωτές με αποτέλεσμα την φορολογική λεηλασία. Μεγαλύτερης ονομαστικής τιμής προϊόντα (συνεχείς ανατιμήσεις) αποφέρουν περισσότερα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης).

  • Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας απορροφά και τα ελάχιστα ψήγματα αναπροσαρμογών σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις πάντως που σταθερά κινούνται κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Για παράδειγμα, με πληθωρισμό κοντά στο 4% το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις κυμάνθηκαν στο 3%, ενώ 750.000 παλιοί συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν έλαβαν καθόλου αύξηση. Φορολογική απληστία! Κατά συνέπεια, η… υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού και τα υπερβάλλοντα έσοδα, ακόμη και έναντι των αυξημένων προβλέψεων του 2024, οφείλονται στην φορολογική απληστία της κυβέρνησης.

  • Το τρίτο σκαστό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ολόκληρο το υπερπλεόνασμα βγαίνει από τις τρεις ίδιες και επαναλαμβανόμενες πηγές - μισθωτοί και συνταξιούχοι και καταναλωτές - είναι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου. Πρόκειται για τη δεύτερη φορολογία που επιβάλλεται στους συνταξιούχους, στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ και η οποία δεν… καταναλώνεται, αλλά πηγαίνει υπέρ ΑΚΑΓΕ. Ουσιαστικά κατατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπολογίζεται στο πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Το εν λόγω ποσό υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ για το 2025 και επουδενί λόγω δεν επιθυμεί να βελτιώσει - τροποποιήσει τον άδικο τρόπο εφαρμογής της ΕΑΣ η κυβέρνηση, γιατί απλούστατα είναι ο εύκολος τρόπος να δημιουργηθούν τα… πλεονάσματα. Καθώς τα 600 εκατ. ευρώ της διπλής και άδικης φορολογίας αποτελούν το 0,3% του ΑΕΠ ήτοι το 1/7 του πλεονάσματος του 2025 (2,1% του ΑΕΠ).

Παράδειγμα

Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ επιβάλλεται επί όλου του ποσού με αποτέλεσμα, αν ένας ασφαλισμένος λαμβάνει φέτος μεικτές αποδοχές 1.690 ευρώ, καταβάλει ΕΑΣ 51,7 ευρώ τον μήνα και του απομένουν 1.639,3 ευρώ. Με την αναπροσαρμογή κατά 2,5% από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα έχει ονομαστική σύνταξη 1732,25 ευρώ και θα πληρώνει ΕΑΣ 104 ευρώ (6% επί όλου του ποσού) και θα λαμβάνει 1.628,30 ευρώ. Άρα με την αύξηση του 2025 θα μειωθούν οι αποδοχές κατά 11 ευρώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα!

Δεν είναι, δε, υπερβολικό να ειπωθεί ότι φέτος οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και καταναλωτές να βγάλουν διπλό πλεόνασμα: Αντί για 4,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στον στόχο για πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, θα βγει πλεόνασμα συν 4 δισ. ευρώ ακόμη (περίπου 8,5 δισ. ευρώ συνολικά μαζί με το προβλεφθέν πλεόνασμα) από τη φορολογική απληστία!

Με δεδομένο ότι το 54% των συνολικών εσόδων προέρχεται από τους έμμεσους φόρους (38 δισ. ευρώ) και άλλα 22 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι καταναλωτές έχουν υποστεί η μεγαλύτερη αφαίμαξη. Οι φόροι κεφαλαίου περιορίζονται σε λιγότερα από 2,5 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια