HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επαναφορά των «δώρων», του 13ου και του 14ου μισθού: Πόσο πιθανή είναι, τι διεκδικούν οι δικαστές


Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, δηλαδή το «δώρο» Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αιτήθηκε επισήμως, με σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα, την Παρασκευή (27/9), του προέδρου της Ένωσης, Χριστόφορου Σεβαστίδη, με τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, «έχει εκλείψει ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης επιδομάτων εορτών και αδείας, πρέπει να θεωρηθεί ότι, έχει εκλείψει, μετά την είσοδο της χώρας στη "μεταμνημονιακή εποχή". Ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στο Δημόσιο. Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων, που δόθηκαν σε σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές».

Σύμφωνα με την Ένωση, «το αίτημα μας είναι δίκαιο και απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική στήριξη του». Καταληκτικά, τονίζεται ότι η ΕνΔΕ ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Ο λόγος που είχαν «κοπεί» ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ, µε πρόεδρό του τη σηµερινή Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκρινε το 2019 νόµιµες τις περικοπές του 13ου και 14ου µισθού, µε το σκεπτικό ότι από το νέο ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε µε τον ν. 4014/2011, µε το οποίο ο βασικός µισθός των δηµοσίων υπαλλήλων κυµαίνεται µεταξύ 780 (ΥΕ µε βαθµό ΣΤ΄) και 1.092 ευρώ (ΠΕ µε βαθµό ΣΤ΄).

Επίσης, το σκεπτικό ανέφερε ότι οι αποδοχές των δηµοσίων υπαλλήλων, ακόµη και µετά την κατάργηση των επίµαχων επιδοµάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση µε όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και µε όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τοµέα µε τον κατώτατο βασικό µισθό και ηµεροµίσθιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην τότε απόφαση: «Επιπλέον, η τυχόν ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων δεν καθιστά, ενόψει των ευρέων περιθωρίων εκτίµησης που απολαµβάνει ο νοµοθέτης στη χάραξη της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής και του οριακού ελέγχου στον οποίο υπόκειται κατά τούτο, από µόνη της µη αιτιολογηµένη την επίδικη ρύθµιση, ούτε, άλλωστε, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο η συγκεκριµένη επιλογή, αν, δηλαδή, ο νοµοθέτης επέλεξε τον καλύτερο τρόπο χειρισµού του προβλήµατος ή αν έπρεπε να είχε ασκήσει διαφορετικά την εξουσία του.

Τέλος, το ίδιο µέτρο δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγµατος, δεδοµένου ότι αφορά όλους τους υπαλλήλους του ∆ηµοσίου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτηµα της χορήγησης των επιδοµάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τοµέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί άλλα οικονοµικής φύσεως µέτρα».

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι θετικό στο αίτηµα της Ένωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων για επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού στο ∆ηµόσιο.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχουν τα δηµοσιονοµικά περιθώρια, παραπέµποντας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ για αυξήσεις µισθών στο ∆ηµόσιο από την 1η Απριλίου του 2025.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια