HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μαζικό sell off στα χρηματιστήρια: Γκρεμίστηκαν οι δείκτες στη Wall Street, σε ελεύθερη πτώση ο Dow


Δεύτερες σκέψεις από τους αναλυτές μετά το παγκόσμιο sell off που προκάλεσε «τσουνάμι» στα χρηματιστήρια. Ο φόβος της ύφεσης γκρέμισε τη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες τη Δευτέρα (5/8).

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε τη συνεδρίαση με μεγάλη πτώση, με τους φόβους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και το «ξεπούλημα» που είχε προηγηθεί στις διεθνείς αγορές να προκαλούν πανικό στους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στη χειρότερη επίδοσή του από το 2022, υποχώρησε κατά 2,60% στις 38.703,27 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones έκλεισαν στο κόκκινο. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-6,34%), η Apple (-4,82%) -στον απόηχο της κίνησης της Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett να μειώσει στο μισό το μερίδιο της στον τεχνολογικό κολοσσό- και η Cisco Systems (-4,11%).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 3,43% (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο) στις 16.200,08 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 στις 5.186,33 μονάδες, με πτώση 3%.

Ενδεικτικό της αγωνίας των επενδυτών είναι το γεγονός ότι ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» - ο δείκτης Cboe Volatility - κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία του, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Πήγε μέχρι το υψηλό του 65,73 πριν το άνοιγμα της αγοράς, κερδίζοντας 42 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο δείκτης περιόρισε τα κέρδη του για να κλείσει τελικά στο 38,57, πλησιάζοντας σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Τι διαπιστώνουν οι αναλυτές

Αναλυτές διαπιστώνουν μιλώντας στο Reuters ότι η κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών αντικατοπτρίζει περισσότερο την κατάρρευση του λεγόμενου «carry trade» που χρησιμοποιείται για επενδύσεις υψηλής απόδοσης και όχι μια μεγάλη αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Μπορεί τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ να ήταν ο καταλύτης για το sell-off στην αγορά, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να γνωρίζει τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξεπούλημα της Μαύρης Δευτέρας το 1987, αλλά τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ήταν τόσο αδύναμα. Τέτοια που να λειτουργήσουν ως ένας ο κύριος μοχλός βίαιων κινήσεων, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Πιθανολογούν δε, ότι η απάντηση βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των «carry trades»: Δηλαδή εκεί όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε δολάριο ή ευρώ.

Οι πρακτικές αυτές είναι εμφανείς, καθώς το γιεν έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 38 ετών που καταγράφονταν μόλις πριν από έναν μήνα.

Ασιάτης επενδυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds που διαπραγματεύονται βάσει σημάτων από αλγόριθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω περιοριστική πολιτική.

Παρότι οι ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες αλλαγές θέσης στις μετοχές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πολυπληθείς θέσεις σε μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούνται carry trades, εξηγούν γιατί δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (5/8), ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε πάνω από 8% μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο, έναντι 6% για τον ευρύτερο δείκτη S&P.

Οι συναλλαγές carry, προκάλεσαν έκρηξη στο διασυνοριακό δανεισμό γιεν για χρηματοδότηση συναλλαγών αλλού, ανέφερε η ING. Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών υποδηλώνουν ότι ο διασυνοριακός δανεισμός γιεν έχει αυξηθεί κατά 742 δισ. δολάρια από το τέλος του 2021, σημείωσε η τράπεζα.

Τα hedge funds συνήθως χρηματοδοτούν τα στοιχήματά τους μέσω δανεισμού και οι προσαρμογές τους επιδείνωσαν τις κινήσεις της αγοράς, σημείωσαν επενδυτές.

Οι τράπεζες παρέχουν μόχλευση στα hedge funds - ένα δάνειο για επενδύσεις κεφαλαίων, το οποίο ενισχύει τις αποδόσεις των hedge funds, αλλά μπορεί να αυξήσει και τις ζημιές.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε η Goldman Sachs σε πελάτες την Παρασκευή σημειώνεται ότι η ακαθάριστη μόχλευση από την Goldman Sachs prime brokerage, ή το συνολικό ποσό που έχουν δανειστεί τα hedge funds, μειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά πέντε ετών.

Οι traders αναμένουν τώρα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων πάνω από 120 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Έκκληση Κρούγκμαν σε Fed: Άμεσα έκτακτη μείωση επιτοκίων

Μήνυμα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου απηύθυνε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

«Οπότε, αν και είχα ταχθεί υπέρ της μείωσης επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο σίγουρα, δεν είχα ζητήσει μείωση επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση, διότι αυτό θα μπορούσε να στείλει σήμα πανικού. Αλλά από τη στιγμή που μπορεί να βλέπουμε ήδη πανικό, το επιχείρημα αυτό χάνει την ισχύ του. Υπάρχει πραγματικός λόγος για έκτακτη μείωση επιτοκίων σύντομα», γράφει στο «X» τη Δευτέρα.

Κρουγκμαν, Fed

Την Παρασκευή, ο Κρούγκμαν είχε καλέσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει νικηθεί, η αγορά εργασίας επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Αγαπητή Fed: Όπως κάποιοι από εμάς υποστηρίζουμε εδώ και καιρό, έχεις μείνει αρκετά πίσω. Ο πληθωρισμός έχει καταπολεμηθεί. Η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται με γρήγορο ρυθμό. Μείωσε, μείωσε, μείωσε», έγραφε ο Κρούγκμαν.

Crypto: Χάθηκαν 367 δισ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο

Η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων κατρακύλησε καθώς οι επενδυτές επιμένουν στο να ξεπουλούν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Με οδηγό την πτώση 15% του bitcoin τις τελευταίες 24 ώρες και τη βουτιά 22% του Ether, η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων βυθίστηκε κατά 367 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του CoinGecko.

Η τιμή του Bitcoin έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, καθώς το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται στις 49.000 δολάρια, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλότερα σχεδόν 17% φέτος.

Η τιμή του ether, το token που στηρίζει το blockchain ethereum, έπεσε στα 2.200 δολάρια περίπου και διέγραψε τα κέρδη του για το έτος.

Τέλος, το BNB της Binance υποχώρησε περισσότερο από 20%, ενώ το solana κινείται 22% χαμηλότερα.

Το selloff στην αγορά των crypto συνέπεσε με μια ευρύτερη κατρακύλα δίχως φρένο των μετοχών στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού που ακολούθησε κύμα πωλήσεων και στην Ευρώπη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια