HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Imane Khelif: Ποια είναι η 25χρονη intersex πυγμάχος με τα «ανδρικά χρωμοσώματα»


Η ιντερσέξ Αλγερινή μποξέρ Imane Khelif έχει διχάσει το αθλητικό κοινό με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 καθώς στο παρελθόν είχε αποτύχει να εκπληρώσει τα κριτήρια καταλληλότητας για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο τουρνουά το 2023, διότι είχε «ανδρικά χρωμοσώματα».


Η αθλήτρια από την Αλγερία βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω του αγώνα που έδωσε στη φάση των «16» στα 66 κιλά του Ολυμπιακού Τουρνουά κόντρα στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι.

Η αναμέτρηση διήρκησε μόλις 46 δευτερόλεπτα καθώς η Καρίνι εγκατέλειψε τον αγώνα, επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τα χτυπήματα της αντιπάλου της.

Ποια είναι η Ιμάνε Κελίφ

Η Imane Khelif είναι 25χρονη ερασιτέχνης πυγμάχος. Εκπροσώπησε την Αλγερία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών IBA 2022 , η Imane Khelif έγινε η πρώτη Αλγερινή πυγμάχος που έφτασε στον τελικό αφού νίκησε την Ολλανδή Χέινεν .τη συνέχεια ηττήθηκε στον τελικό και τερμάτισε δεύτερη.

Τον Μάρτιο του 2023, έφτασε και πάλι στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πυγμαχίας Γυναικών IBA , αλλά αποκλείστηκε λίγο πριν τον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας.



Η Imane Khelif είχε αποκλειστεί πέρυσι από το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών πυγμαχίας καθώς «κόπηκε» στο τεστ τεστοστερόνης και καταλληλότητας φύλου. Το ίδιο συνέβη και με την πρωταθλήτρια από την Ταϊβάν, Λιν Γιου - Tινγκ, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιό της στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια να αγωνιστεί για τον ίδιο λόγο.

Είναι η μία από τις δύο πυγμάχους που επιτρέπεται να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τον αποκλεισμό της από το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών πέρυσι, επειδή απέτυχε σε τεστ τεστοστερόνης και καταλληλότητας φύλου.

AP24214391873126_634e7.jpg

Η αθλήτρια από την Αλγερία δεν είναι τρανς, πιθανόν όμως να είναι ίντερσεξ άτομο, στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, πολλές φορές στην εφηβεία ή και ακόμη αργότερα στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) Ουμάρ Κρέμλεφ, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε πως οι εξετάσεις DNA «απέδειξαν ότι είχαν χρωμοσώματα ΧΥ και έτσι αποκλείστηκαν». Το ΧΥ είναι το αρσενικό χρωμόσωμα, ενώ το ΧΧ είναι το θηλυκό. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ανδρικά χρωμοσώματα σε περιπτώσεις που αφορούν γενετικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως συμβαίνει στα ιντερσέξ άτομα.

Η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων έκρινε πως οι δυο αθλήτριες πληρούν τα κριτίρια επιλεξιμότητας και επέτρεψε και στις δύο να αγωνιστούν κανονικά.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Κελίφ έγινε εθνικός πρεσβευτής της UNICEF

Τι σημαίνει ιντερσέξ: Ποια άτομα ονομάζονται έτσι

Η υπόθεση της συμμετοχής των δύο ιντερσέξ αθλητριών στην γυναικεία πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης και της αναγνώρισης τέτοιων περιπτώσεων. Οι «ίντερσεξ ποικιλομορφίες» έχει προσδιοριστεί ποσοτικά ότι εμφανίζονται σε περίπου 1 στις 100 γεννήσεις.

Τα ιντερσεξ άτομα διαθέτουν χαρακτηριστικά φύλου που δεν εμπίπτουν στους τυπικούς ορισμούς των αρσενικών ή θηλυκών σωμάτων. Οι ποικιλομορφίες μπορούν να είναι ανατομικές (εσωτερικές ή εξωτερικές), ορμονικές ή χρωμοσωμικές. Παλαιότερα, τα διαφυλικά άτομα αποκαλούνταν ερμαφρόδιτα, όρος που σήμερα αποφεύγεται ως επιστημονικά ανακριβής, ιστορικά προσβλητικός και κοινωνικά στιγματιστικός.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ίντερσεξ χαρακτηριστικά είναι ορατά στη γέννηση ενώ άλλοτε δεν γίνονται εμφανή πριν την εφηβεία. Κάποιες χρωμοσωμικές ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορεί να μην γίνουν καν αντιληπτές και να αποκαλύπτονται μόνο μετά από γενετική εξέταση, καθώς μπορεί να μην παρουσιάζονται στο φαινότυπό τους.

Μερικά από τα άτομα που παρουσιάζουν ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορούν, για παράδειγμα, όπως εξηγεί η συλλογικότητα Intersex Greece, να διαθέτουν τα τυπικά χαρακτηριστικά φύλου ενός θηλυκού εξωτερικά ατόμου, ωστόσο εσωτερικά να διαθέτουν κατά κύριο λόγο μια τυπικά-αρσενική ανατομία.

Μπορεί να έχουν γεννηθεί δίχως μήτρα, ή με μικροφαλλία. Μπορεί τα γεννητικά τους όργανα να είναι ασαφή («στο ενδιάμεσο» των τυπικών χαρακτηριστικών ενός αρσενικού και θηλυκού). Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικές από τις περιπτώσεις διαφυλικών χαρακτηριστικών φύλου.

Στις ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορούν να περιλαμβάνονται και τα ‘μωσαϊκά γονιδιώματα’, κάτι που σημαίνει πως ένα άτομο διαθέτει κύτταρα που έχουν XX (θηλυκά) χρωμοσώματα αλλά και XY (αρσενικά) χρωμοσώματα. Ή, μπορεί να εμφανίζουν ατυπικό συνδυασμό χρωμοσωμάτων, όπως XXY. Μεταξύ άλλων γενετικών (χρωμοσωμικών) διαφοροποιήσεων που σχετίζονται με την ίντερσεξ (διαφυλική) φυσιολογία περιλαμβάνονται το Σύνδρομο Κλαϊνφέλτερ και το Σύνδρομο Τέρνερ.

Τι προκαλεί τις ιντερσέξ ποικιλομορφίες

Μετά τις πρώτες εβδομάδες σύλληψης, τα γεννητικά όργανα στα έμβρυα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το αν το κύημα είναι αρσενικό ή θηλυκό. Την 7η εβδομάδα, τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να αναπτύσσονται σε αντιστοιχία με το φύλο του εμβρύου, υπό την επιρροή των ορμονών.

Μία ορμονική ανισορροπία, ή η αδυναμία του εμβρύου να ανταποκριθεί με τον συνηθέστερο τρόπο στις ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε ίντερσεξ ποικιλομορφίες.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως τα ιντεσεξ άτομα (διαφυλικά) δεν είναι το ίδιο με τα τρανς άτομα (διεμφυλικά), των οποίων η ταυτότητα φύλου (τρανς) δεν συμβαδίζει με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται με οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου (ως θηλυκό, αρσενικό, και τα δύο ή τίποτα από τα δύο). Μπορεί επίσης να έχει οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό (ετερόφυλο, ομόφυλο, αμφίφυλο ή ασέξουαλ).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια