Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, οι οποίες ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιουλίου, τέθηκαν σε ισχύ από χθες.
Όπως εξήγησε ο Αρ. Σκουντάκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ:
«Πρόσφατα εκδόθηκε από τον ΕΟΦ ένα νέο δελτίο τιμών, αφορά περίπου 850 φάρμακα που θα πάρουν κάποιες αυξήσεις, στα πλαίσια μιας λογικής, η οποία αποσκοπεί στη διατήρηση αυτών των φαρμάκων στην αγορά. Να σημειώσω εδώ ότι οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν μετά από αίτημα των φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες επικαλέστηκαν το γεγονός ότι τα φάρμακα έχουν πολύ χαμηλές τιμές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επομένως ήταν πολύ δύσκολο για αυτές να τα διατηρήσουν στην αγορά. Πάνω σε αυτό το επιχείρημα πιάστηκε και ο ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας και δέχτηκαν τα αιτήματα των εταιριών και έτσι σύντομα θα έχουμε αυτές τις αυξήσεις στον ασθενή, και στον ασφαλισμένο, και στο φαρμακείο.»
Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί τα αιτήματα των ασφαλισμένων για ένα θέμα ανάγκης δεν ακούγονται ποτέ, λέγοντας πως «οι ενώσεις των ασθενών ποτέ δεν προσκλήθηκαν σε μια τέτοια διαβούλευση που αφορά την αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Ούτε και οι φαρμακοποιοί που είμαστε έξω από αυτή τη διαδικασία.»
Σημείωσε ωστόσο ότι:
«Μπορώ να καταλάβω σε κάποιες περιπτώσεις γιατί αποδέχτηκε το υπουργείο αυτά τα αιτήματα. Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε αυξήσεις, πάνω από 15 χρόνια, αντιθέτως είχαμε τεράστιες μειώσεις και έχουμε αυτή τη στιγμή τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα όμως, αυτή συνεχής μείωση τιμών δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά η οποία οδηγεί πολλά φάρμακα έξω από τα φαρμακεία. Ελλείψεις, μη επάρκεια φαρμάκων.»
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σκουντάκης, η αύξηση 448% ισχύει, αλλά για ελάχιστα φάρμακα τα οποία δεν διακινούνται ιδιαίτερα.
«Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι αυτή τη στιγμή, μπορεί να έχουμε φθηνά φάρμακα, όμως αυτό που συνεχίζει να υπάρχει είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι συμμετοχές στις συνταγές των ασφαλισμένων. Αυτό που ξέραμε παλιά σαν 0% συμμετοχή, δεν υπάρχει πια» τόνισε.
Οι νέες τιμές στα φάρμακα μετά την αύξηση
Το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για 843 σκευάσματα. Ειδικότερα, για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε περίπου 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100%, ενώ σε ένα σκεύασμα το ποσοστό αύξησης φτάνει το 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.
«Όχημα» για τις νέες αυτές τιμές αποτελεί η άποψη ότι το νέο δελτίο τιμών αναμένεται να συγκρατήσει την απόσυρση πολύ φθηνών φαρμάκων από την ελληνική αγορά, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει επιφέρει αρρυθμίες.
Μερικά παραδείγματα:
- Stedon: 9,95 ευρώ από 2,28 ευρώ
- Amoxil: 4,81 ευρώ από 3,58 ευρώ
- Augmentin: 7,48 ευρώ από 5,94 ευρώ
- Zovirax: 8,45 ευρώ από 6,43 ευρώ
- Ceclor: 7,06 ευρώ από 4,49 ευρώ
- Voltaren: 3,32 ευρώ από 1,51 ευρώ
- Tavor: 2,19 ευρώ από 1 ευρώ
- Lasix: 2,7 ευρώ από 1,96 ευρώ
- Apotel: 5,61 ευρώ από 3,85 ευρώ
- Salospir: 2,08 ευρώ από 1,17 ευρώ
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!