HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εν μέσω θέρους οι επιστολές πάνε κι έρχονται μεταξύ των εταίρων στην Υγεία και το Φάρμακο


Οι γιατροί θυμίζουν στον υπουργό Υγείας ότι έχουν καταθέσει προτάσεις για τα προβλήματα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ ενώ οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα στους υπεύθυνους της Φαρμακοβιομηχανίας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέες ελλείψεις φαρμάκων. Δύο επιστολές με πολλούς αποδέκτες είδαν χθες το φως της δημοσιότητας θυμίζοντας σε όλους μας ότι ...στραβά αρμενίζουμε!

Με αποδέκτη τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου και κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και θέμα «επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο» έφυγε χθες η επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου... Οι φαρμακοποιοί της χώρας «είναι έντονα προβληματισμένοι για το πρόβλημα που προκύπτει κάθε χρόνο εξαιτίας του κλεισίματος των ΚΑΚ κατά τον μήνα Αύγουστο, καθόσον οι περισσότερες κλείνουν για περίπου 20 ημέρες, λόγω των θερινών αδειών. Το πρόβλημα είναι εντοπισμένο στις εταιρείες που τα φάρμακα τους είναι ήδη ελλειπτικά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι ποσότητες που διαθέτουν οι ΚΑΚ προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία βαίνουν διαρκώς μειούμενες, μην καλύπτοντας τις μηνιαίες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών».

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, «βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι φαρμακαποθήκες δεν θα έχουν ικανές ποσότητες για να διανείμουν και τα φαρμακεία θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σε φάρμακα των Ελλήνων ασθενών. Θεωρούμε αναγκαιότητα οι εταιρείες σας να διατηρήσουν ανοικτά τα τμήματα προμηθειών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της θεραπείας των ασθενών».

Η δε επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (η δεύτερη προς τον Άδωνι Γεωργιάδη μέσα σε μία εβδομάδα) είχε περισσότερους αποδέκτες ως προς την κοινοποίηση με πρώτο τον πρωθυπουργό και επόμενους όλους της ηγεσίας του ΥΥΚΑ αλλά και του Ιατρικούς Συλλόγους, κλπ...

Όπως αναφέρουν με νόημα «δια του Τύπου ζητήσατε προτάσεις για την επίλυση του βραχυχρόνιου προβλήματος της έλλειψης ιατρών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικά σε νησιωτικές και άγονες περιοχές.
Σας παραθέτουμε τις εξής:

Βραχυχρόνια:

  • 1. Έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του επιδόματος αγόνου που εκκρεμεί από 30 Ιουνίου 2023.
  • 2. Απόσυρση απειλών (επίταξης, διακοπής συνταγογράφησης κ.λπ.) και πρόσκληση σε όσους συνέδραμαν πέρυσι και σε όσους δύνανται να συνδράμουν με συγκεκριμένη περιγραφή έργου.
  • 3. Εξασφάλιση είσπραξης όλων των νοσηλίων και εξέταστρων από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και απόδοση μέρους των εσόδων ως μπόνους στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεσοπρόθεσμα:

  • 1. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ.
  • 2. Έναρξη διαπραγμάτευσης για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Σ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία είναι νομοθετημένη από το 2022 και για την οποία έχετε δεσμευτεί δημοσίως, χωρίς όμως να δίδετε ανάλογη έγγραφη εντολή προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • 3. Απάντηση στη δέσμη προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα συνολικά προβλήματα της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα όσα αφορούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, που σας καταθέσαμε με αναλυτικό υπόμνημα στις 11-1-2024, με το με αρ.πρωτ. 3309 έγγραφό μας, το οποίο σας επισυνάπτουμε εκ νέου».

Ο κ. Γεωργιάδης, σε δεύτερη θητεία ως υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά ότι τα προβλήματα της Υγείας και του Φαρμάκου είναι πολυδιάστατα και πολυσύνθετα με χρόνιες παθογένειες που είναι δύσκολο να επιλυθούν με απλό τρόπο και αποφασιστικότητα. Η νησιωτικότητα της χώρας, ο τουρισμός, η αστυφιλία, οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας, η δυνατότητα των νέων να φεύγουν στο εξωτερικό, η έλλειψη επαρκούς στέγης για μόνιμους εργαζόμενους στα νησιά και την περιφέρεια γενικά, είναι μερικά μόνο από τα αγκάθια που πρέπει να «καθαρίσει» πριν πάρει αποφάσεις και δώσει λύσεις. Ο εκνευρισμός του που αντιμετωπίζει τόσα πολλά μαζεμένα χωρίς μία προφανή λύση στο άμεσο μέλλον και χωρίς τα κονδύλια που θα του έλυναν τα χέρια, δεν βοηθάει στις σχέσεις του με τους γιατρούς. Πόσο μάλλον που τα θεσμικά τους όργανα προσπαθούν να πείσουν τους νέους πτυχιούχους Ιατρικής να ακολουθήσουν ειδικότητες σε έλλειψη (πχ παθολογία, ακτινολογία, αναισθησιολογία) κι όχι να ακολουθήσουν το δρόμο για τη βόρεια και δυτική Ευρώπη ή την Κύπρο που τους πληρώνει αδρά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια