HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εκλογές Επιμελητηρίου Πιερίας: Ποιος παράγοντας θα είναι καθοριστικός στις επερχόμενες εκλογές; Ποσότητα ή ποιότητα υποψηφίων;


Μια και όπως επεσήμανα στο προηγούμενο άρθρο μου (διάβασε εδώ), υπάρχει αυτό τον καιρό μια άτυπη «σιγή ασυρμάτου» και από τους δύο υποψήφιους (χωρίς φυσικά να γνωρίζω τον λόγο), είναι ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στα μέχρι στιγμής δεδομένα, και να δούμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών του Επιμελητηρίου Πιερίας (15/11/2024), ώστε να ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου.

«Ποιος παράγοντας θα είναι καθοριστικός στις επερχόμενες εκλογές; Ποσότητα ή ποιότητα υποψηφίων;»

Πριν προχωρήσουμε στην απάντηση, να σημειώσουμε ότι εξ’ όσων γνωρίζουμε ότι ισχύει μέχρι σήμερα, ΔΕΝ υπάρχει συγκεκριμένος (επιβεβλημένος δηλ.) αριθμός υποψηφίων των συνδυασμών (παρατάξεων) που πρέπει να πληρούν ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές. Μπορούν να έχουν από 42 (21 έδρες επί 2 υποψηφίους ανά έδρα) έως όσους θέλουν (ή μπορούν).

Κάτι ακόμη που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι και σ’ αυτές τις εκλογές ισχύει ο κανόνας: «Οι υποψήφιοι κυνηγούν σταυρούς, και οι συνδυασμοί (παρατάξεις) κυνηγούν ψηφοδέλτια»

Αυτός ο κανόνας ίσως δίνει και μια μερική απάντηση στο αν η ποσότητα των υποψηφίων τελικά παίξει κάποιον σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Ναι. Ίσως είναι σημαντικό να έχει μια παράταξη (συνδυασμός δηλ.) έναν ικανό και μεγάλο αριθμό υποψηφίων ώστε να συλλέξει τα περισσότερα ψηφοδέλτια και τελικά να κερδίσει τις εκλογές. Φτάνει όμως μόνο αυτό;

Αν για παράδειγμα μαζέψει κάποια απ’ τις δύο παρατάξεις 100 ή 150 υποψήφιους, και ο καθένας απ’ αυτούς φέρει από έναν έως πέντε σταυρούς, θα κερδίσει τις εκλογές; Θυμίζω ότι οι επιχειρηματίες (οι εγγεγραμμένοι στο επιμελητήριο Πιερίας δηλαδή και οι οικονομικά τακτοποιημένοι) είναι αρκετές χιλιάδες. Άρα ΔΕΝ φτάνει μόνο αυτό.

Σημαντικό ρόλο σίγουρα θα παίξει και η ποιότητα των υποψήφιων συμβούλων. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για ποιότητα συμβούλων; Καλή ερώτηση!

Εδώ το θέμα σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αλλά σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μερικά απλά σημεία που μπορούν να καθορίσουν την «ποιότητα» ενός υποψήφιου επιμελητηριακού συμβούλου.

Η επιτυχία του σ’ επαγγελματικό επίπεδο σίγουρα προσμετρείται στα θετικά ποιοτικά στοιχεία του. Η κοινωνική του αναγνώριση, και η συμμετοχή του στην κοινωνική, πολιτιστική ή πολιτική ζωή του τόπου είναι επίσης στα θετικά στοιχεία. Κακά τα ψέματα, είμαστε μια σχετικά μικρή κοινωνία και περνάμε από εξετάσεις όλοι μας, καθημερινά σ’ αυτά (και όχι μόνο) τα θέματα. Άλλωστε το παραπάνω στοιχείο βοηθάει τον υποψήφιο στην αναγνωρισιμότητα, που είναι το επόμενο στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα που είναι το ζητούμενο. Ακόμη και οι όποιες σπουδές του υποψήφιου, έχουν και αυτές την βαρύτητά τους.

Τέλος η όποια ενασχόλησή του με τα κοινά, από μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου του παιδιού του έως… (βάλτε ότι θέλετε εσείς), είναι ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει την διάθεση προσφοράς του. Εάν μάλιστα χρημάτισε στο παρελθόν και σύμβουλος Επιμελητηρίου σε κάποια προηγούμενη διοίκηση, γεγονός που σημαίνει ότι έχει κάποια, έστω και ελάχιστη πείρα στα Επιμελητηριακά θέματα,  μετράει ακόμη περισσότερο στην ποιότητα του υποψήφιου.

Βέβαια η λίστα που μπορεί να καθορίσει την ποιότητα ενός υποψήφιου επιμελητηριακού σύμβουλου, δεν σταματά εδώ. Όπως προανέφερα, η κουβέντα αυτή είναι μεγάλη, αλλά αυτά τα ολίγα στοιχεία που έγραψα παραπάνω, νομίζω σχηματίζουν μια ικανοποιητική εικόνα για το τι εννοούμε όταν λέμε «ποιότητα» στο συγκεκριμένο άρθρο.

Κλείνοντας το συμπέρασμα είναι ότι κανένα από τα δύο στοιχεία (ποσότητα & ποιότητα) από μόνο του δεν θα φέρει τη νίκη. Ο συνδυασμός όμως των δύο προαναφερόμενων παραγόντων σίγουρα θα είναι καθοριστικός στο να δώσει την προεδρεία στον Ηλία Χατζηχριστοδούλου ή στον Κώστα Πίτσια.

Εδώ είμαστε να τα παρακολουθήσουμε όλα μέχρι την καταλυτική ημερομηνία των εκλογών του Επιμελητηρίου Πιερίας (15 Νοεμβρίου 2024)…


Γράφει & υπογράφει
Πέτρος Σταθακόπουλος.-


Διαβάστε ακόμη:

Οι εκλογές του Επιμελητηρίου στην Πιερία σε flight mode (λειτουργία πτήσης)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια