HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Φορολογικές δηλώσεις 2024: Κραυγή αγωνίας από λογιστές για παράταση - Αμετακίνητο το υπουργείο


Αδειάζει συνεχώς η κλεψύδρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024, δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023, καθώς μένουν λιγότερο από δέκα ημέρες μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει το Ε1 τους. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αγνοούν ότι η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει. Έχει να κάνει σε πολλές περιπτώσεις με τη φύση των φορολογικών δηλώσεων 2024.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, το φετινό νέο σύστημα υποβολής έχει κάνει τους λογιστές να... τρέχουν και να μην φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, ενώ οι εκκλήσεις τους για παράταση του χρονικού περιθωρίου φαίνεται ότι δεν εισακούγονται, αφού από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται -τουλάχιστον προς ώρας- αμετακίνητοι.

Είναι δεδομένο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για την παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Μάλιστα, πολλοί από τους φοροτεχνικούς έχουν κανονίσει να μην πάνε καν διακοπές αυτό το καλοκαίρι -ή έστω να «αποδράσουν» για λίγες μόνο ημέρες- αφού θεωρούν δεδομένο ότι ο φόρτος εργασίας τους θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι ήδη πιεστική η συνθήκη που είχε εξ αρχής διαμορφωθεί, καθώς πρόκειται για το μικρότερο χρονικό διάστημα που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Ήρθαν επίσης να προστεθούν οι αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και οι τροποιητικές δηλώσεις που και αυτές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ καλεί με e-mail έναν αριθμό φορολογουμένων να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, καθώς ενώ εκείνοι κατέθεσαν στην πλατφόρμα τη φορολογική τους δήλωση, περιήλθαν στη διάθεση της Αρχής νέα δεδομένα από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Δεν αλλάζει στάση του υπουργείο

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει πως δεν συντρέχει λόγος για τη χορήγηση παράτασης της σχετικής προθεσμίας, την ώρα που όλο και περισσότεροι φορείς της αγοράς ζητούν τη χορήγηση παράτασης, προκειμένου να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι φορείς της αγοράς ζητούν (όπως και λογιστές/φοροτεχνικοί) τη χορήγηση παράτασης, επικαλούμενοι αδυναμία να είναι συνεπείς εξαιτίας προβλημάτων δυσλειτουργίας του συστήματος. Μεταξύ αυτών είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο ζήτησε νέα προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον δύο μήνες αιτήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα λάθη στην αρχική πλατφόρμα διορθώθηκαν Μάιο και Ιούνιο.

Ακόμα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κινείται στην ίδια κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι πρέπει σε λίγες ημέρες να υποβληθεί ένας μεγάλος όγκος δηλώσεων συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για αυτές που υπεβλήθησαν αυτόματα, μετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Το στοιχείο που φέρνει ανατροπή

Παράλληλα, σύλλογοι λογιστών και φοροτεχνικών προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη, επικαλούμενοι λάθη στις δηλώσεις.

Επισημαίνουν μια σειρά από ζητήματα κακοδιοίκησης, όπως τονίζουν στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ΑΑΔΕ, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ανειλημμένων επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Στην αναφορά, καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, όπως:

  • Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων από 15/05/2024 και μετά. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μετατέθηκε στις 26/07, δηλαδή δόθηκε σε λογιστές και φορολογούμενους το χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για την υποβολή – εκτός των άλλων - 1.500.000 Ε3 και περίπου 7.000.000 Ε1 - η επίτευξις του οποίου καθίσταται ανθρωπίνως αδύνατη!
  • Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Αποστέλλεται σε συχνά χρονικά διαστήματα e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνει τον ελλιπή εμπλουτισμό του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.
  • Επιπρόσθετα, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του συστήματος της ΑΑΔΕ, απαξιώνονται ευάλωτες ομάδες, όπως για παράδειγμα: Σε φορολογούμενο ελεύθερο επαγγελματία με τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωρίστηκε η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα! Στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις - οι οποίες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ θα διευκόλυναν φορολογούμενους και λογιστές – παρατηρήθηκαν κατά το πλείστον προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερφορολόγηση, μη συμπερίληψη αναπηρίας, υπερηλίκων.

Σχεδόν μηδενική η αμφισβήτηση του τεκμηρίου

Επισημαίνεται ακόμη ότι, την ίδια ώρα, μόλις 83 ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων φορολογούνται με βάση τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού των εισοδημάτων των ελευθέρων, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στον νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης κ.λπ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια