Οι κάτοικοι του Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν είναι σε κατάσταση σοκ μετά τη φονική επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ που άφησε πίσω της 12 νεκρούς και 30 τραυματίες. Η πρωτοφανής επίθεση έγινε σε τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ήταν η φονικότερη επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ από τότε που άρχισαν οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στις 8 Οκτωβρίου και τα θύματα ήταν όλα ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι το βράδυ του Σαββάτου.
Η Τζιχάν Σαφάντι, η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Αλ-Μανχαήλ, στο οποίο φοιτούσαν πέντε από τα παιδιά, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Panet ότι αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της τραγωδίας καθώς έχασε αρκετούς από τους μαθητές της ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τραυματιστεί.
«Είχα πει στους μαθητές μου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές να απολαύσουν τον χρόνο τους, να βγουν έξω να παίξουν και να διασκεδάσουν και να είναι ασφαλείς. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη, οι γονείς κλαίνε, ο κόσμος ουρλιάζει έξω. «Κανείς μας δεν μπορεί να χωνέψει αυτό που συνέβη. Δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσω αυτό, είμαι σε επαφή με τις οικογένειες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», πρόσθεσε.
Οι κάτοικοι και οι δημοσιογράφοι που έφτασαν στο σημείο περιέγραψαν σκηνές αιματηρού μακελειού στο γήπεδο. Αν και είχε ηχήσει προειδοποιητική σειρήνα, τα θύματα δεν πρόλαβαν να φύγουν εγκαίρως».
Τα παιδιά «έπαιζαν ποδόσφαιρο, άκουσαν σειρήνες και έτρεξαν να προφυλαχθούν», δήλωσε στο Reuters ο αυτόπτης μάρτυρας Mourhaf Abu Saleh.«Μπορεί να τους πήρε περίπου 15 δευτερόλεπτα (για να φτάσουν στο καταφύγιο). Αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο καταφύγιο επειδή η ρουκέτα χτύπησε το σημείο μεταξύ του εδάφους και του καταφυγίου».
Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εβραϊκή εφημερίδα Haaretz ότι οι σκηνές θύμιζαν την 7η Οκτωβρίου, όταν περίπου 1.200 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
«Τα παιδιά έπαιζαν, ήρθαν να διασκεδάσουν», είπε ο μάρτυρας, περιγράφοντας τη στιγμή που είδε «παιδιά τραυματισμένα και νεκρά στο έδαφος».
«Άρχισα να μαζεύω τα διάσπαρτα μέλη των σωμάτων τους. Παιδιά των οποίων τα σώματα εκσφενδονίστηκαν (στον αέρα). Η έκρηξη τα έκανε κομμάτια», πρόσθεσε.
Λίγο μετά την επίθεση, ο δήμαρχος Ντόλαν Αμπού Σάλεχ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους «και να επιτρέψουν στις δυνάμεις έρευνας και διάσωσης να κάνουν τη δουλειά τους», προειδοποιώντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή. «Μια σκοτεινή μέρα έπληξε το Majdal Shams», δήλωσε.
Ο ηγέτης των Δρούζων Sheikh Muafak Tarif δήλωσε ότι η κοινότητα, η οποία αριθμεί σχεδόν 12.000 άτομα, είναι σε κατάσταση σοκ μετά τη «φρικτή σφαγή».
Το χτύπημα της Χεζμπολάχ ήταν μια «σκληρή και δολοφονική τρομοκρατική επίθεση με στόχο αθώα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο», είπε. «Αυτή είναι η συνεχιζόμενη πραγματικότητα των τελευταίων εννέα μηνών στο βορρά. Σήμερα το βράδυ, όλες οι κόκκινες και μαύρες γραμμές ξεπεράστηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στους πολίτες του να συνεχίσουν να σκοτώνονται.
Ο Δρούζος πρώην βουλευτής Ayoob Kara μέσα από ανάρτησή του στο Χ εξέφρασε τη «φρίκη του για τη σφαγή».
«Η Χεζμπολάχ είναι μισητοί, αιμοδιψείς δολοφόνοι χωρίς ηθικές γραμμές και υποκινούμενοι από τυφλό μίσος», έγραψε, προσθέτοντας την απαίτηση να εισέλθουν οι IDF στον Λίβανο και τη Συρία και να «καθαρίσουν τις τρομοκρατικές περιοχές» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατοίκων του Βορρά.
Το αίμα μας δεν είναι φτηνό
Από την άλλη αρκετοί Δρούζοι αξιωματούχοι και πνευματικοί ηγέτες τόσο στο Λίβανο όσο και στη Συρία καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών ομοθρήσκων τους, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν στη Χεζμπολάχ.
Ο Λιβανέζος Δρούζος πολιτικός Wiam Wahhab προειδοποίησε ότι το «αίμα των Δρούζων δεν είναι φθηνό» και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη σφαγή στο Majdal Shams, «με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Σεΐχης Χικμάτ αλ-Χάτζρι, ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων στη Συρία, καταδίκασε το «αποτρόπαιο έγκλημα» στο Majdal Shams.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να διώξει αυτούς που διέπραξαν το έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για αυτό που έκαναν».
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!