Ήταν τα θέματα των εξαιρετικών εισηγήσεων από την Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Δρ. Μάγδα Τσολάκη, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας Α.Π.Θ. κα. Μαριάνθη Αρναούτογλου και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευροανοσολογίας Α.Π.Θ. κα. Ευφροσύνη Κουτσουράκη στην Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 12-2-2024.
- Σύγχρονη διαγνωστική & θεραπευτική διαδικασία στην Νόσο Αλτσχάιμερ.
- Διάγνωση και αντιμετώπιση της Νόσου Parkinson &
- Αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κα Κουτσουράκη προσεγγίζοντας το θέμα: «Αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μία χρόνια νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού όπου εμπλέκεται και το ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη η σαφής παθογένεια ούτε η οριστική θεραπεία της νόσου. Συνήθως προσβάλει νεαρούς ενήλικες στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους και της οικογένειάς τους, τη λειτουργικότητα τους και τη δυνατότητα τους για εργασία σε άλλοτε άλλο βαθμό ανάλογα με τον τύπο της νόσου (διαλείπουσα υποτροπιάζουσα, πρωτοπαθώς προϊούσα, δευτεροπαθώς προϊούσα), την θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλους παράγοντες.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΠΣ, στην Ελλάδα περισσότεροι από 18.000 και στην Ευρώπη περισσότεροι από 800.000 με συχνότερη ηλικία έναρξης μεταξύ 20-40 ετών και επικράτηση στις γυναίκες (1,5-3 φορές περισσότερο από τους άνδρες).
- Η σκλήρυνση δεν ματαιώνει αλλά επαναπροσδιορίζει!
- Είναι δύσκολο αλλά όχι τραγικό να διαγνωστεί κάποιος με σκλήρυνση αλλά πιο τραγικό να χαθεί χρόνος και να καθυστερήσει η διάγνωση!
- Να μάθει να συμβιώνει με την ασθένεια, να μάθει τα βιολογικά του όρια και να τα σέβεται.
- Έγκαιρη διάγνωση - έγκαιρη έναρξη θεραπείας καθυστέρηση της αναπηρίας.
- Συνεργασία ανάμεσα στους γιατρούς για την αντιμετώπιση των ασθενειών.
- Βλέπουμε τον άνθρωπο που φέρει την ασθένεια και όχι την ασθένεια.
- Η πιο δύσκολη νόσος της εποχής μας που σχετίζεται με όλες τις ασθένειες είναι η μοναξιά!
Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας αλλάζει την φυσική πορεία της νόσου που οδηγεί στη μείωση της λειτουργικότητας των ασθενών γιατί φαίνεται ότι η εκφυλιστική διεργασία (αξονοπάθεια) ξεκινά πολύ νωρίς, επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της αναπηρίας και συνδέεται με τη νευροφλεγμονή την οποία κατά κύριο λόγο στοχεύουν τα περισσότερα από τα εγκεκριμένα για τη νόσο φάρμακα. Παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι εξέλιξη της αναπηρίας σχετίζεται με την επίδραση της ηλικίας στη νόσο κάτι που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη έναρξη και κλιμάκωση των θεραπευτικών μας επιλογών. Μπορούμε να πούμε ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας σε ασθενείς με ενεργό ΣΚΠ μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου και αποφυγή σοβαρής αναπηρίας χωρίς να έχει ακόμη βρεθεί η οριστική θεραπεία της νόσου.
Η ανάγκη για νέες θεραπείες με φιλικό τρόπο χορήγησης, υψηλότερη αποτελεσματικότητα και μακροπρόθεσμη ασφάλεια θα παραμένει το ζητούμενο στη θεραπευτική της ΠΣ. Οι νέες θεραπείες που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια προσφέρουν πολλά σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα νεότερα δεδομένα που έρχονται στο φως υπογραμμίζουν την αξία τους και τα οφέλη που προσφέρουν στους ασθενείς.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!