HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σπίτι μου: Τέλος η επιδότηση για τα νέα ζευγάρια


Η κυβέρνηση εξήγγειλε την αύξηση του εφάπαξ επιδόματος τοκετού, αλλά αφενός δεν υποστηρίζει τις νέες οικογένειες με συνοδευτικά μέτρα και αφετέρου η ανεξέλεγκτη ακρίβεια καθιστά το παιδί «οικονομική αιμορραγία».

Μόλις το προηγούμενο διάστημα αποδέχτηκε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η μεγαλύτερη κερδοσκοπία στην Ελλάδα γίνεται πάνω στο παιδί με το βρεφικό γάλα, το οποίο πωλείται έως και 280% ακριβότερα έναντι της χώρας παραγωγής (π.χ. της Γερμανίας).

Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν ακόμη την αισχροκέρδεια με τα βιβλία ξένων γλωσσών όπου λειτουργούν μονοπώλια, τα παιδικά ρούχα και παπούτσια κ.α.

Η εφάπαξ ενίσχυση της μητέρας μετά τον τοκετό, αναδρομικά από το 2023, φθάνει πλέον τα 2.400 ευρώ για το α’ παιδί και τα 2.700 για το δεύτερο. (Και κάπου εκεί φαίνεται να εξαντλούνται οι φιλοδοξίες της ελληνικής οικογένειας ως προς τον… βέλτιστο αριθμό τέκνων).

Ωστόσο, την ίδια στίγμα:

  • Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια έως 39 ετών ολοκληρώθηκα το 2023 με περίπου 9.000 δικαιούχους και δεν προβλέπεται επανάληψή του.

Εξάλλου και η στεγαστική (μη) πολιτική, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, έπεσε θέμα της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης επιδότησης των… επιχειρήσεων, ως εξής:

Αρχικά (2011), διαλύθηκα ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που επιδοτούσε άνεργους, συνταξιούχος και, κυρίως, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας. Και, έκτοτε, ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ).

Ακολούθως, την περίοδο 2020-2021 καταργήθηκαν οι εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων υπέρ ΟΕΚ προκειμένου να μειωθεί το (έμμεσο) εργατικό κόστος και να είναι πιο ανταγωνιστικά τα παραγόμενη εδώ προϊόντα. Δηλαδή, αντί να γίνουν επενδύσεις και να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε τεχνολογικούς εκσυγχρονισμούς προκείμενου να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό, επελέγη να εγκαταλειφτεί ένα σημαντικό πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής προκειμένου να μειωθεί το μοναδιαίο (μη μισθολογικό εργατικό) κόστος ανά μονάδα προϊόντος. Έστω και εάν αυτό καταστρέφει τις προοπτικές των νέων για τη δημιουργία οικογένειας, ακόμη και εάν έτσι αφελληνίζεται ο τόπος μας λόγω του Δημογραφικού.

  • Πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν επίδομα γάμου στους μισθωτούς, ενώ η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) το προβλέπει το εν λόγω επίδομα μόνο για τον κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη (780 ευρώ μεικτά).

Αλλά και πάλι πολλές επιχειρήσεις αμφισβητούν κι αυτή ακόμη την ελάχιστη υποχρέωση των 78 ευρώ το μήνα μεικτά καθώς δεν έχει κυρωθεί με νόμο η Συλλογική Σύμβαση.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία δέσμευση για πληρωμή επιδόματος γάμου σε όσους λαμβάνουν υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές (από συνήθεια ή κλαδική και ομοιεπαγγελματική Σύμβαση Εργασίας).

Κατά συνέπεια ο γάμος, που για την πλειονότητα των νέων αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία οικογένειας, δεν συνεπάγεται και κάποια οικονομική βελτίωση μέσα από την εργασιακή σχέση.

  • Ο ΕΦΚΑ δεν χορηγεί επίδομα τέκνων 5% για κάθε ανήλικο παιδί και μέχρι την αποπεράτωση των σπουδών, δηλαδή το 24ο έτος. (Ισχύει στους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους).

Κατά συνέπεια, εάν κάποιο ζευγάρι τεκνοποιήσει μετά το 38ο έτος της ηλικίας, μια συνήθης επιλογή χρόνο με τον χρόνο λόγω καθυστερημένης εντάξεις στην αγορά εργασίας και την προτεραιότητα στην προσωπική ανέλιξη πριν τη δημιουργία οικογένειας, αυτοί οι άνθρωποι χάνουν το επίδομα τέκνου όταν συνταξιοδοτούν (στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια