Αν και η μπύρα χωρίς αλκοόλ θεωρείται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική, έναντι της συμβατικής μπύρας, σύμφωνα με το Healthstat.gr, νέα έρευνα διαπίστωσε πως η επιλογή αυτή θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων όπως είναι η σαλμονέλα και τα E. Coli.
Για ένα διάστημα δύο μηνών, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση σε συμβατικές μπύρες, μπύρες χωρίς αλκοόλ, καθώς και σε μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (κάτω από 2,5%), αναζητώντας 3 διαφορετικούς τύπους παθογόνων βακτηριδίων.
Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βακτήρια βρέθηκε στη μπύρα χωρίς αλκοόλ. Ακολούθησε η μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ το καλύτερο «σκορ» το σημείωσε η συμβατική μπύρα (περιεκτικότητα αλκοόλ γύρω στο 5%).
Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Food Protection», θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αυτά πιθανότατα οφείλονται στις αντισηπτικές ιδιότητες του αλκοόλ.
Μπύρα χωρίς αλκοόλ – Τι πρέπει να προσέχετε
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η μπύρα χωρίς αλκοόλ παρέμενε πιο ασφαλής όταν βρισκόταν στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω των 4 βαθμών Κελσίου. Αντίθετα, όταν η μπύρα χωρίς αλκοόλ βρισκόταν σε θερμοκρασία δωματίου, εντοπίστηκαν περισσότερα παθογόνα βακτήρια.
Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν πως η χαμηλή θερμοκρασία δεν είναι αρκετή για να παραμείνουμε ασφαλείς.
«Οι μπύρες με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ πρέπει να υφίστανται επεξεργασία μέσω παστερίωσης, για να είναι ασφαλείς για το εμπόριο. Η αποστείρωση με διήθηση και η προσθήκη συντηρητικών θα πρέπει να εξεταστούν ως πιθανά επιπρόσθετα βήματα για να μειωθεί το ρίσκο μικροβίων», γράφουν οι ερευνητές.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας των δύο μηνών από την έναρξη του πειράματος, τόσο μικρόβια σαλμονέλας, όσο και E. Coli εντοπίστηκαν στις μπύρες με χαμηλό ή μηδενικό αλκοόλ. Ωστόσο, στην περίπτωση της μπύρας χωρίς αλκοόλ, οι αποικίες των μικροβίων μεγάλωναν με το πέρασμα του χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 5 στελέχη βακτηριδίων E. coli O157:H7, τα οποία συχνά προκαλούν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς, κυρίως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα σε ανοσοκαταστολή, μπορούν να εμφανίσουν και αιμορραγική διάρροια ή ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ από το βακτήριο έχουν σημειωθεί και θάνατοι.
Επιπλέον εντοπίστηκαν και στελέχη του βακτηριδίου Salmonella enterica, το οποίο είναι και ένα από τα πιο διαδεδομένα βακτήρια που κυκλοφορούν στον δυτικό κόσμο, έχοντας μάλιστα και ενδημικό χαρακτήρα σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ. Οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και διάρροια, ενώ μπορεί να υποφέρουν επίσης από ναυτία και εμετό. Στις ΗΠΑ περίπου 25.500 άτομα καταλήγουν στο νοσοκομείο κάθε χρόνο, λόγω λοίμωξης από σαλμονέλα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες έλεγξαν τις μπύρες και για το βακτήριο L. Monocytogenes, το οποίο προκαλεί αλλαντίαση, μια πάρα πολύ σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παράλυση ή θάνατο.
Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι μπύρες με περιεκτικότητα κάτω από 4,2% σε αλκοόλ θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά για να εξασφαλιστεί πως έχει γίνει σωστά η απαραίτητη θερμική επεξεργασία των προϊόντων.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!