Το φως της δημοσιότητας είδε τις τελευταίες ημέρες ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε Αλβανικά ΜΜΕ (www.oranews.tv & fjala.al ) με την υπογραφή του γνωστού στην Αλβανία δημοσιογράφου EltonQyno (διαβάστε εδώ ποιος είναι ο δημοσιογράφος αυτός) και με τον τίτλο: «Για να ξεφύγει από τη γυναίκα του, πούλησε την εταιρεία κεραιών στον φίλο του εμπιστευτικώς. Τώρα ο Έλληνας πολίτης περιφέρεται στα δικαστήρια των Τιράνων»
Με το άρθρο αυτό, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, ήθελε ουσιαστικά να τονίσει τις αδυναμίες του δικαστικού συστήματος στην γείτονα χώρα, χρησιμοποιώντας παράλληλα ως παράδειγμα, την υπόθεση Ελευθεριάδη vs Ντούμου, και αποκαλύπτοντας αρκετές λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής.
Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη μετάφραση στα ελληνικά προκειμένου ν’ αποκτήσετε κι εσείς μια εικόνα του θέματος. Ελπίζουμε να τα καταφέραμε. Σε περίπτωση όμως που κάποιος από εσάς ή κάποιος φίλος σας γνωρίζει καλά την γλώσσα, μπορείτε να διαβάσετε το εν λόγω άρθρο στην αυθεντική του μορφή στον σύνδεσμο: Për t’i shpëtuar gruas, shiti në mirëbesim kompaninë e antenave tek shoku. Tani shtetasi grek endet gjyqeve në Tiranë - Vendi (oranews.tv) αλλά και στην αναδημοσίευση του στον σύνδεσμο: Shiti në mirëbesim kompaninë e antenave te shoku, greku endet gjyqeve në Tiranë - Gazeta Fjala . Τα συμπεράσματα δικά σας…
Ολόκληρο το άρθρο
μεταφρασμένο στα ελληνικά:
«Για να ξεφύγει από τη γυναίκα του, πούλησε την εταιρεία κεραιών στον φίλο του εμπιστευματικώς. Τώρα ο Έλληνας πολίτης περιφέρεται στα δικαστήρια των Τιράνων
Ο Ιωάννης Ντούμος, ο Έλληνας μέτοχος, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη δεσμευτεί από το Δικαστήριο των Τιράνων στις δύο εταιρείες «Hellas Service» και «Energia B».
Με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα δικαιοσύνης, από το 2017 και μετά, η αλβανική δικαιοσύνη συνεχίζει να καταρρέει, «ξεριζώνοντας» συνεχώς εισαγγελείς και δικαστές.
Οι φάκελοι στα γραφεία και τα αρχεία έχουν γίνει καπάκι, ενώ δεν υπάρχει κανείς να σε κρίνει και να σε πίσσα. Πολλοί από αυτούς που είχαν εργασιακή σχέση, έχουν αποχωρήσει από το σύστημα λόγω της διαδικασίας «Vetting», παίρνοντας το 70% του μισθού χωρίς να κάνουν καμία εργασία.
Όσοι έχουν απομείνει λίγοι στο σύστημα, λόγω του μεγάλου φόρτου φακέλων, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις υποθέσεις, αφού οι υποθέσεις αφήνονται μία φορά κάθε 6 μήνες ή έως και 9 μήνες. Αυτός ο σχετικά μεγάλος χρόνος, προκαλεί τον δικαστή να χάσει την αίσθηση του θέματος.
Ο δικαστής δεν μπορεί να θυμηθεί πού έφυγε από την πρώτη συνεδρία και πού πρέπει να ξεκινήσει την επόμενη συνεδρία. Πολλοί πολίτες τριγυρνούν στους διαδρόμους των δικαστηρίων, κάποιος έχει έναν γιο στη φυλακή, κάποιος έχει σύζυγο, κάποιος ψάχνει περιουσία, κάποιος χωρίζει και κάποιος έχει απατηθεί.
Λόγω του επαγγέλματός μου ως δημοσιογράφος που κάλυπτε το δικαστικό σύστημα στην Αλβανία για χρόνια, γνώρισα τυχαία έναν Έλληνα φίλο μου, τον Δημήτριο Ελευθεριάδη, στους διαδρόμους του αστικού δικαστηρίου των Τιράνων.
Ο Δημήτριος, είναι ο πρώτος άνθρωπος που μέσω τηλεφωνικών κεραιών που κατασκευάστηκαν σε στρατηγικά σημεία της αλβανικής επικράτειας, δημιούργησε το σύστημα κινητής επικοινωνίας της εταιρείας AMC Mobile και Vodafone Mobile.
Ο Δημήτριος ασκεί την ίδια δραστηριότητα στην Ελλάδα. Όμως αυτό που έχει συμβεί με τον Δημήτριο Ελευθεριάδη έχει τελειώσει στις πόρτες του Πολιτικού Δικαστηρίου Τιράνων. Ο Δημήτριος μου είπε τη μεγάλη ιστορία.
Εκεί που μετά από μια επιτυχημένη επιχείρηση που δημιουργήθηκε σε Αλβανία και Ελλάδα για την κατασκευή κεραιών που εκπέμπουν κύματα κινητής τηλεφωνίας «AMC» και «Vodafone», άρχισαν να δημιουργούνται διαμάχες μέσα στην οικογένεια με τη σύζυγό του.
Η σύγκρουση του Δημητρίου με τη σύζυγό του Ευανθίας Γιανκούμη οδήγησε το ζευγάρι να διακόψει τη σχέση του το 2010 και να χωρίσει το 2014, με απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Ο φόβος της έναρξης δικαστικής διαδικασίας από την πρώην σύζυγο, για τη διανομή του πλούτου, οδήγησε τον Έλληνα επιχειρηματία Δημήτριο Ελευθεριάδη, με πλήρη πίστη, να τονώσει την πώληση των δύο εταιρειών του που είχε στην Αλβανία. Πρόκειται για την εταιρεία «Hellas Servise», εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998, όπου ο Δημήτριος απολάμβανε το 50% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο ήταν στη διάθεση του εταίρου Ιωάννη.
Ενώ η δεύτερη εταιρεία είναι η «Energia B» που ιδρύθηκε το 2003, με ποσοστό 60% σήμερα στον Ιωάννη Ντούμο και στον γιο του Αστέριο Ντούμο με ποσοστό 40%. Η τόνωση των πωλητηρίων συμβολαίων στις δύο αυτές εταιρείες έγινε από τον Δημήτριο ακριβώς στον στενότερο συνεργάτη του, και ταυτόχρονα νονό του γιου του Δημητρίου, τον Έλληνα υπήκοο Ιωάννη Ντούμο.
Και οι δύο συμβάσεις εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα, 24 Απριλίου 2015, όπου τα μέρη εξέφρασαν τη βούλησή τους χωρίς να προσφύγουν στον συμβολαιογράφο, ενθαρρύνοντας την πώληση των μετοχών από τον Δημήτριο στον Ιωάννη.
Οι δύο φίλοι που έχουν γίνει ήδη εχθροί, έχουν υποκινήσει αυτή την ενέργεια μόνο για να αποφύγουν μια πιθανή δικαστική διαδικασία, που θα μπορούσε να έχει ο Δημήτριος με την πρώην σύζυγό του στην Ελλάδα.
Ο Δημήτριος, έχει υπογράψει συμβόλαιο κινήτρων και όχι ενώπιον συμβολαιογράφου, πουλώντας το 50 τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας κεραιών «Hellas Service», αξίας 500 χιλιάδων παλαιών Λ. Ενώ η πραγματική αξία του 50 τοις εκατό των μετοχών το 2015, σύμφωνα με τους ισολογισμούς στην ΚΚΒ, ήταν στα 460 δισ. 4 εκατ. ALL.
Το ποσό αυτό είναι πολλαπλάσιο από την αξία που δηλώθηκε στη σύμβαση τόνωσης και πολλαπλάσια από την αξία των 50 εκατομμυρίων παλαιών λεκ που δηλώθηκε στην Απόφαση της Συνέλευσης των Εταίρων.
Στην ίδια κατάσταση και την ίδια μέρα, ο Δημήτριος υπέγραψε συμβόλαιο κινήτρων με τον Ιωάννη, «πουλώντας» στον τελευταίο το 40% της ηλεκτρονικής εταιρείας «Energia B». Το ποσό της πώλησης των μετοχών αναγράφεται στο συμβόλαιο ως 300 χιλ. παλαιά ΛΛ.
Ενώ η πραγματική αξία των μετοχών που επαληθεύεται στους ισολογισμούς του 2015 στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων είναι 157 δισ. και 7 εκατ. Λ. Το ποσό αυτό είναι πολλαπλάσιο από την αξία που δηλώνεται στη σύμβαση με κίνητρο και πολλαπλάσια από την αξία των 30 εκατομμυρίων παλαιών λεκ που δηλώθηκε στην Απόφαση της Συνέλευσης των Εταίρων, η οποία έχει κατατεθεί στο ΚΚΒ.
Η τιμή έχει τρισδιάστατη ασυνέπεια, αφού και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά είναι στην υποκινούμενη σύμβαση, διαφορετική στην Απόφαση της Συνέλευσης των Εταίρων και διαφορετική στα ετήσια υπόλοιπα που κατατίθενται στο ΚΚΒ.
Όμως, αν και προφανώς ο Δημήτριος Ελευθεριάδης αποξένωσε τις ποσοστώσεις στον τρίτο δάνειο Ντούμο, αυτός de facto συνέχισε να ενεργεί ως ιδιοκτήτης τους. Αυτό δείχνει ότι οι συμβάσεις δεν είχαν ποτέ ως στόχο την έλευση νομικών συνεπειών.
Ο Δημήτριος συνέχισε κανονικά το έργο του, όντας σε συνεχή επικοινωνία με τους εργαζόμενους και διηύθυνε τις εργασίες και στις δύο εταιρείες που ήταν εγκατεστημένες στην Αλβανία.
Μη όντας τυπικά εταίρος των δύο εταιρειών, ο εταίρος Ιωάννης Ντούμος, έχει μεταβιβάσει στον Δημήτριο, μέσω διαφόρων υπαλλήλων, πληρωμές που αντιπροσωπεύουν το φορολογητέο μερίδιο του στα κέρδη των εταιρειών.
Ακόμη και στις 6 Ιανουαρίου 2023, έχει αποδειχθεί ότι μέσω της «Ενωσης του Πάσχα» είναι εμφανές ότι στον λογαριασμό του Δημητρίου μεταφέρονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα πληρωμές από διάφορους υπαλλήλους της εταιρείας από το 2015 που πουλήθηκαν οι ποσοστώσεις.
Επίσης, η συνέχεια της προηγούμενης θέσης και στις δύο εταιρείες του Δημητρίου Ελευθεριάδη παρουσιάζεται στις συμβολαιογραφικές δηλώσεις των εργαζομένων των δύο εταιρειών Klajdi Duzha και Mirushe Capi. Με βάση αυτή την κατάσταση, το δικαστήριο των Τιράνων στις 23 Ιανουαρίου 2023 αποφάσισε την κατάσχεση του 40% των μετοχών του εταίρου Ιωάννη Ντούμου στην εταιρεία «Energia B» και του 50 τοις εκατό των μετοχών του στην εταιρεία κεραιών «Hellas Service».
Οι μετοχές έχουν πλέον δεσμευτεί από εταιρεία αναγκαστικής εκτέλεσης. Όμως από την περίοδο λήψης του μέτρου ασφαλείας μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν οι δικαστές των Τιράνων.
Στο μεταξύ, από την άλλη, ο πρώην φίλος του Δημητρίου, Ιωάννης Ντόμος, ο οποίος σκοπεύει να γίνει δήμαρχος δήμου στην Ελλάδα, προσπαθεί να κλείσει την αστική υπόθεση με ακροβατικά και διαφθορές.»
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!