Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας δεν αφορούν μόνο τα οστά σας.
Σύμφωνα με τον ρευματολόγο δρ. Chad Deal της Cleveland Clinic, “το σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο και για άλλους σημαντικούς λόγους, όπως η καλή λειτουργία μυών, νεύρων, αιμοφόρων αγγείων και η απελευθέρωση ορμονών και ενζύμων”.
Γι’ αυτόν τον λόγο, μια σοβαρή ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο σώμα σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Πόσο ασβέστιο πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα
Σύμφωνα με τον δρ. Deal πολλοί από εμάς παίρνουμε όλο το ασβέστιο που χρειαζόμαστε από το φαγητό που τρώμε. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) είναι άφθονες πηγές.
Άλλες πηγές είναι:
σολομός κονσέρβα
σαρδέλες με κόκαλα
λάχανο
μπρόκολο
κινέζικο λάχανο (bok choy)
αμύγδαλα
σουσάμι
Ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού, είναι επίσης συχνά εμπλουτισμένα με ασβέστιο.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.
Όλοι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών και οι άνδρες έως 70 ετών, θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου την ημέρα
Οι γυναίκες 51 ετών και άνω και οι άνδρες 71 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα
Ανεπάρκεια ασβεστίου
Βραχυπρόθεσμα, τα περισσότερα συμπτώματα ανεπάρκειας ασβεστίου είναι διακριτικά. Τόσο διακριτικά, στην πραγματικότητα, που μπορεί να μην τα παρατηρήσετε καθόλου. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να επιδεινωθούν.
“Με την πάροδο του χρόνου η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις σε διαφορετικά συστήματα του σώματος, όπως η χαμηλή οστική πυκνότητα και ο κίνδυνος για οστεοπόρωση”, λέει ο δρ. Deal.
Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι συνήθως φυσιολογικά ακόμα και όταν η πρόσληψη ασβεστίου σας είναι χαμηλή. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας θα πάρει/τραβήξει ασβέστιο από τα οστά σας για να έχει όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Εάν υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα που τρώτε, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με την πιθανή λήψη συμπληρώματος.
“Δεν χρειάζεται να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη”, είπε ο δρ. Deal.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν υπασβεστιαιμία λόγω κάποιας υποκείμενης πάθησης ή λόγω κάποιων φαρμάκων που λαμβάνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα συμπλήρωμα μπορεί να μην είναι αρκετό για να διορθώσει την κατάσταση.
Συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου
Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια ασβεστίου. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια κάποιας οξείας ασθένειας, όταν τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό αίματος πέφτουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Κούραση
Αυτό είναι ένα αρκετά περίπλοκο σύμπτωμα. Όπως θα δείτε, πολλά από τα άλλα συμπτώματα αυτής της λίστας θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κόπωση, από πόνους στο σώμα και ακαμψία, έως καταθλιπτική διάθεση. Στην περίπτωση της υπασβεστιαιμίας, η κόπωση είναι το αποτέλεσμα του υποσιτισμού των κυττάρων.
Κακή στοματική υγεία
Αν και τα δόντια σας δεν είναι οστά, είναι συνδεδεμένα πάνω σε οστά. Εάν το σώμα σας αφαιρεί ασβέστιο από τα οστά σας για να παραμείνει λειτουργικό, θα καταστήσει τα δόντια σας πιο επιρρεπή στην τερηδόνα και την χαλάρωση και πιθανώς ακόμη και σε περιοδοντική νόσο.
Μυϊκοί πόνοι και σπασμοί
Το ασβέστιο δεν κάνει μόνο τα οστά μας δυνατά. Εξασφαλίζει επίσης τη σωστή λειτουργία των μυών μας. Συγκεκριμένα, βοηθά τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Με άλλα λόγια, η υπασβεστιαιμία κυριολεκτικά θα σας κάνει πιο αδύναμους. Θα νιώσετε επίσης περισσότερους πόνους, δυσκαμψία και σπασμούς.
Γνωστικά προβλήματα
Εάν τα κύτταρά σας στερούνται ασβεστίου, μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια σειρά από γνωστικά συμπτώματα, από εγκεφαλική ομίχλη έως ζάλη και σύγχυση. Υπάρχουν ακόμη και περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη ασβεστίου επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.
Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα
Το ασβέστιο παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλά διαφορετικά μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εάν έχετε έλλειψη, μπορεί αυτά τα νεύρα να επηρεαστούν, ιδιαίτερα στα άκρα (χέρια, πόδια και δάχτυλα).
Επιληπτικές κρίσεις
Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις.
Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός αρχίζει μοιάζει εκτός… ρυθμού, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Θα μπορούσε να είναι σημάδι σοβαρής ανεπάρκειας ασβεστίου.
Θυμηθείτε: Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των μυών και η καρδιά σας είναι ένας μυς. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ της απορρύθμισης του ασβεστίου και των κοιλιακών αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές και, δυνητικά, ακόμη και θανατηφόρες.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!