Με στρεπτόκοκκο νοσηλεύεται ο 9χρονος ξάδερφος του 8χρονου από τη Νάουσα που κατέληξε αφού προσβλήθηκε από το μικρόβιο. Την είδηση έκανε γνωστή, μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.
Ο ανήλικος βρίσκεται σε θάλαμο μόνος του, λαμβάνει αγωγή με την κατάσταση της υγείας του να μην χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα καλή, αλλά ελεγχόμενη σε αυτή την φάση.
Όπως είπε ο 9χρονος έφτασε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης μια ημέρα μετά τον 8χρονο, στη λήξη της εφημερίας, το πρωί της Kυριακής, «με ήπια συμπτώματα».
Ο κ. Κετικίδης μίλησε και για την τραγική υπόθεση του 8χρονου λέγοντας ότι το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο της Νάουσας στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου «σε άσχημη κατάσταση. Μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο και για πέντε ώρες πάλευαν οι γιατροί να το κρατήσουν στη ζωή». «Το παιδί διασωληνώθηκε και έπρεπε να μετακινηθεί σε ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο και δύο ώρες μετά κατέληξε. Το παιδί άρχισε να έχει πολλαπλές αιμμοραγίες αλλά δυστυχώς η σηψαιμία είχε προχωρήσει πολύ» πρόσθεσε το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.
Το χρονικό της υπόθεσης με τον 8χρονο
Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του άτυχου 8χρονου από την Ημαθία η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Η περιπέτειά του ξεκίνησε την Παρασκευή. Το Σάββατο κι ενώ ο πυρετός του δεν υποχωρούσε, οι γονείς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Νάουσας.
Έγινε εισαγωγή, καθώς εκτός από τους εμετούς και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, το παιδί άρχισε να αποκτά και μελανό χρώμα.
Όταν μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ήταν ήδη αργά. Υπέστη ανακοπή και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, το άτυχο αγοράκι κατέληξε.
«Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα»
Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε στην ΕΡΤ, και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως εξήγησε ο στρεπτόκκοκος ειναι βακτήριο το οποίο προκαλεί τη λοίμωξη και πως αυτο που είναι σημαντικό είναι να εκτιμηθούν σωστά τα πρώτα συμπτώματα στο παιδί.
«Αν δούμε το παιδί να έχει υψηλό πυρετό, να παραπονιέται για πονόλαιμο και να λέει ότι δεν μπορεί να καταπιεί και να μας λέει για πόνους στους μύες του τότε πρέπει να πάμε κατευθείαν στον γιατρό» ανέφερε.
Όπως διευκρίνισε ο στρεπτόκκοκος «μεταδίδεται με τα σταγονίδια, από τις επιφάνειες πχ αν έχει κάποιο τραύμα, αλλά δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια» προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα υγιεινής «να λέμε, δηλαδή, στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους κ.α.».
Τι πρέπει να προσέξετε
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:
- Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
- Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
- Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
- Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
- Το παιδί σας φαινεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:
- υψηλός πυρετός
- σοβαρούς μυϊκούς πόνους
- πόνο σε μια περιοχή του σώματος
- ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
- εμετός ή διάρροια
Πώς μεταδίσεται ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
- Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
- Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
- Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
- Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!