Μία συγκλονιστική ιστορία ικανή να προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» εκτυλίσσεται εδώ και εβδομάδες στον Έβρο, με «ανύπαρκτους» μετανάστες να γίνονται ξαφνικά υπαρκτοί για την ελληνική κυβέρνηση και τις αναφορές εδώ και ημέρες για ένα νεκρό 5χρονο κορίτσι να επιβεβαιώνονται τελικά σήμερα, Τρίτη (16/8) από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.
Η ιστορία, ωστόσο, δείχνει να έχει μεγάλη «ουρά», καθώς υπάρχει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για το σκοτεινό της παρασκήνιο.
Στην Τουρκία ρίχνει τις ευθύνες ο Μηταράκης
«Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος. Κι αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός από τον Έβρο, όπου βρέθηκε σήμερα προκειμένου να συναντήσει τους μετανάστες και πρόσφυγες που επί 1 μήνα ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε νησίδα του Έβρου, με τις ελληνικές αρχές να υποστηρίζουν για μέρες πως δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν και ότι είναι σε τουρκικό έδαφος.
«Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών. Τριαναπέντε Σύριοι και τρεις Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14/8, κρύφτηκαν για μία ημέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Χαίρουν καλής κατάστασης υγείας» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
«Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός ο οποίος βρέθηκε στο ΚΥΤ φυλακίου στον Έβρο.
Το θρίλερ του Έβρου εδώ και έναν μήνα
Ωστόσο, πριν τελικά οι μετανάστες καταλήξουν σε ελληνικά χέρια, μεσολάβησε ένα δράμα που κράτησε σχεδόν έναν μήνα, με τους ανθρώπους αυτούς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδα στον Έβρο, σε άθλιες συνθήκες και τις ελληνικές αρχές να δηλώνουν αρχικά πως δεν μπορούσαν να τους βρουν, πριν τελικά αναφέρουν ότι η νησίδα στην οποία βρίσκονταν ανήκει σε τουρκικό έδαφος.
«Ο επικεφαλής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, είπε ότι η ομάδα του πληροφορήθηκε για πρώτη φορά για τους μετανάστες στα μέσα Ιουλίου. Ανέφερε ότι ήταν περίπου 50 άτομα που φέρεται να είχαν καταφέρει να περάσουν στην ελληνική πλευρά αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία», ανέφερε στις 11/8 το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Πράγματι, ήταν Πέμπτη 14/7 όταν η ομάδα των προσφύγων έφτασε στον Έβρο, καταγγέλλοντας ότι συνάντησαν άνδρες με μπλε ρούχα και τη λέξη police αναγεγραμμένη που τους υποδέχθηκαν με… ξύλο. Μάλιστα, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι εκεί ένας εκ τω προσφύγων δεν άντεξε και πέθανε, ενώ στη συνέχεια οι εν λόγω ένστολοι τους έβαλαν σε βάρκες και τους έστειλαν στη νησίδα.
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20/7
Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε προσφυγή των προσφύγων στο ΕΔΔΑ, με ημερομηνία 20/07/22, μέσω των οργανώσεων «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και «HumanRights360» με την οποία ζητούν να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο.
Το ΕΔΔΑ εκδίδει εντολή την Τετάρτη 20/07/22 και ασφαλιστικά μέτρα προς την ελληνικη κυβέρνηση να μην μετακινηθουν οι προσφυγες απο την Ελλαδα και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση σε αίτημα ασυλου.
«Decision on interim measure
On 20 July 2022, the Court (the duty judge) decided, in the interests of the parties and the proper conduct of the proceedings before it, to indicate to the Government of Greece, under Rule 39, that the applicants should not be removed from Greece and be provided with food, water and adequate medical care as needed until further notice. The parties’ attention is drawn to the fact that failure of a Contracting State to comply with a measure indicated under Rule 39 may entail a breach of Article 34 of the Convention. In this connection, reference is made to paragraphs 128 and 129 of the Grand Chamber judgment of 4 February 2005 in the case of Mamatkulov and Askarov v. Turkey (applications nos. 46827/99 and 46951/99) as well as point 5 of the operative part».
Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί παρέμειναν στη νησίδα, με την ΕΛ.ΑΣ να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να τους εντοπίσει.
Φώναζαν όλοι μαζί για να τους ακούσουν οι ελληνικές αρχές
Ημέρες εγκαταλελειμμένοι, οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στις 25/7 στην όχθη της νησίδας που βλέπει προς την ελληνική πλευρά και φωνάζουν όλοι μαζί με μια φωνή, με την ελπίδα να ακουστούν από απέναντι και να υπάρξει κινητοποίηση.
Μία ημέρα μετά, οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 κατέθεσαν αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του Έβρου, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.
«Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες γυναίκες, δώδεκα ανήλικα παιδιά και μια υπέργηρη γυναίκα, έμειναν από τις 14 Ιουλίου χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, εκτεθειμένοι στον καύσωνα και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου. Μάλιστα αναφέρονται τρεις θάνατοι από την επαναπροώθηση και εγκατάλειψή τους στη νησίδα.
Έκτοτε, αφού απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, πετύχαμε την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ, την οποία όμως οι αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Ακόμα χειρότερα, οι Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για τη σχετική υπόθεση από τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας», αναφέρουν οι δύο οργανώσεις.
Ο τραγικός θάνατος 5χρονου κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού
Κι ενώ το δράμα των προσφύγων συνεχίζονταν, στις 9/8 ανακοινώθηκε από ανθρωπιστικές οργανώσεις ο θάνατος 5χρονου κοριτσιού από δάγκωμα σκορπιού και η σοβαρή κατάσταση της υγείας της 9χρονης αδελφής της, που επίσης τσιμπήθηκε από σκορπιό.
Η «Alarm Phone», με ανάρτηση στο Twitter, αναφέρεται στο θάνατο ενός μικρού κοριτσιού που το τσίμπησε σκορπιός.
«Η ομάδα συνεχίζει να υπόκειται σε όλα τα είδη σωματικής και ψυχολογικής βίας. Στο τελευταίο τους μήνυμα, που ήρθε αργά τη νύχτα, αναφέρουν: "η κόλαση είναι πραγματικά εδώ. Ένα μικρό κορίτσι πέθανε σήμερα. Τσιμπήθηκε από σκορπιό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα"», καταγγέλλει η Alarm Phone.
Σε προηγούμενη ανάρτηση η οργάνωση σημείωνε ότι «32 ενήλικες και 8 παιδιά βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση στον ποταμό Έβρο. Οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη βία από Έλληνες και Τούρκους συνοριοφύλακες ήδη εδώ και δύο εβδομάδες και τρία άτομα φέρονται να έχουν πεθάνει, αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα».
Στις 11 Αυγούστου, η ΕΛ.ΑΣ ρίχνει την ευθύνη της διάσωσής τους στην Τουρκία, ισχυριζόμενη πως «από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας».
Παράλληλα, στις 12/8 ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel4 είχε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων αναλυτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Λίντσεϊ Χίλσαμ για την υπόθεση, με βίντεο από τη νησίδα και δηλώσεις των προσφύγων. «Πόσοι άλλοι πρέπει να πεθάνουν μέχρι να επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση σε κάποιον να τους σώσει;», κατέληγε το ρεπορτάζ.
Τελικά, μετά από έναν μήνα εφιαλτικών στιγμών οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονται σήμερα 16/8 στο ΚΥΤ Φυλακίου από το σημείο όπου εντοπίστηκαν, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας όπου βρίσκονταν, στην παραποτάμια περιοχή των Λαβάρων.
Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά.
Τέσσερα καίρια ερωτήματα για τον εντοπισμό των προσφύγων στον Έβρο
Τέσσερα καίρια ερωτήματα θέτουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιώργος Ψυχογιός τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και η βουλεύτρια του κόμματος Νατάσα Γκαρά στην κυβέρνηση, μετά τον εντοπισμό των μέχρι χθες «ανύπαρκτων» προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο.
- Πώς εξηγεί την αιφνίδια "ανακάλυψη" των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;
- Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες;
- Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;
- Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;
Υπενθυμίζουν δε, στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece και την καλούν να μην διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτό, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν την κυβέρνηση σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης με την οποία ζητούσε η Κουμουνδούρου επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση:
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!