Σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό και επιχειρηματικό χάρτη της Ευρώπης προκαλεί η ουκρανική κρίση, καθώς εταιρείες – κολοσσοί αναγκάζονται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία αποχωρώντας από τη χώρα ενώ άλλες διακόπτουν κομβικές για τη Γηραιά Ήπειρο συνεργασίες με ρωσικούς παρόχους ενέργειας και ορυκτών καυσίμων, όπως η Gazprom και η Rosneft.
Η πιο σημαντική από αυτές τις συνεργασίες είναι της Shell με την Gazprom και τον Nord Stream 2, ενώ και ο ενεργειακός γίγαντας BP διέκοψε τις σχέσεις του με τη Rosneft.
Σε ό,τι αφορά τη Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, του Sakhalin 2 LNG, στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% και λειτουργεί από τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom.
Το Sakhalin 2, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ρωσίας, παράγει περίπου 11,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, το οποίο εξάγεται σε μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η Shell αποτελεί τον μεγαλύτερο έμπορο LNG στον κόσμο και το να εγκαταλείψει το έργο πλήττει τα σχέδιά της να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές τις επόμενες δεκαετίες.
Διακόπτουν BP και Equinor
Η απόφαση ήρθε μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, τερματίζοντας μια 30ετή συνεργασία με τη Ρωσία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κοστίσει στη βρετανική εταιρεία πάνω από 25 δισ. δολάρια. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός φέρεται να προχωρά στην εν λόγω κίνηση έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται πως η BP είχε αποκτήσει και διατηρούσε ποσοστό στη Rosneft ήδη από το 2013, ενώ ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, είναι στενός προσωπικός φίλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και λέγεται πως είχε στο παρελθόν διατελέσει και πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Εκτός των δύο ενεργειακών κολοσσών την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν και ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor και η δανική Orsted. Πιο συγκεκριμένα η Equinor ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης επενδύσεων από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει παρουσία στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και το 2012 συμφώνησε σε στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική Rosneft.
Επίσης η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως και 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom ετησίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο. Η Orsted είπε επίσης ότι δεν συνάπτει νέες συμβάσεις με εταιρείες ούτε χρησιμοποιεί προμηθευτές από τη Ρωσία.
Και οι τεχνολογικές εταιρείες
Την «πλάτη» γυρίζουν στη Ρωσία και οι κολοσσοί της τεχνολογίας στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας για την εισβολή στην Ουκρανία. Apple, Google, Microsoft και Twitter σταματούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στη χώρα προκαλώντας επί της ουσίας έναν τεχνολογικό αποκλεισμό στην υπερδύναμη, ενώ και μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δήλωσαν ότι σταματούν τη δραστηριότητά τους.
● Έτσι η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.
● Η Google ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τις εφαρμογές κινητών που συνδέονται με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik από το Play Store της, ενώ νωρίτερα είχε αφαιρέσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τις ειδησεογραφικές της υπηρεσίες. Επίσης «παγώνει» όλες τις διαφημίσεις της στη Ρωσία. Η απόφαση αφορά όλες τις διαφημίσεις της Google στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων εκείνες που εμφανίζονται στο YouTube και στην αναζήτηση.
● Παρόμοια απόφαση πήρε το Twitter, όταν πάγωσε τις διαφημίσεις σε Ρωσία και Ουκρανία.
● Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις εφαρμογές κινητών του δικτύου RT από το Windows AppStore και θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σε ρωσικά, κρατικά επιχορηγούμενα μέσα ενημέρωσης.
● Η εταιρεία κατασκευής laptop Dell Technologies ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
● Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις δραστηριότητές της στη χώρα.
● Η Nokia θα σταματήσει και αυτή τις διανομές στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Η εταιρεία προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.
Διεθνείς αλυσίδες λιανεμπορίου
Πολυεθνικές αλυσίδες ένδυσης και επίπλων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία λόγω της απόφασής της να επιτεθεί στην Ουκρανία.
● Η ισπανική εταιρεία πώλησης ειδών μόδας Inditex, μητρική της Zara, ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, γνωστοποίησε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς την ισπανική ρυθμιστική αρχή. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (σ.σ.: κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου, πρόσθεσε η Inditex.
● Η πολυεθνική αλυσίδα ένδυσης H&M Group, η οποία διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία, αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα καταστήματά της.
● Η Ikea, η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, η οποία διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία, αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και λιανικής στη χώρα, καθώς και κάθε εμπόριο με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.
«Πάγος» από αυτοκινητοβιομηχανίες
Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σταματά μέχρι νεωτέρας η παραγωγή στις εγκαταστάσεις της Volkswagen στην Kaluga και στο Nizhny Novgorod και οι εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία θα σταματήσουν με άμεση ισχύ.
● Η Toyota Motor ανακοίνωσε επίσης ότι οι εξαγωγές οχημάτων της στη Ρωσία σταμάτησαν επ’ αόριστον, ακολουθώντας τις ανάλογες αποφάσεις άλλων ιαπωνικών εταιρειών, όπως οι Honda και Mazda.
● Η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι «θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει τον κίνδυνο να λειτουργήσει εκεί».
● Η Daimler Truck Holding AG ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και ίσως επανεξετάσει και τη συνεργασία της με την τοπική Kamaz PJSC. Οι Volvo Car AB και Volvo AB ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πωλήσεις αλλά και την παραγωγή στη Ρωσία. Η Harley-Davidson Inc. με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη χώρα.
● Η General Motors σταματά τις παραδόσεις οχημάτων στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία εξάγει περί τα 3.000 οχήματα κάθε χρόνο στη Ρωσία.
● Η αμερικανική Ford ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «αποτραβηχτεί» από όλες τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει στη Ρωσία, αλλά όχι άμεσα.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!