HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Λύση από τα ταμειακά διαθέσιμα εξετάζει η κυβέρνηση για την πληρωμή χρέους


Ανατροπή στο σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚΙ λόγω Ουκρανίας και ενεργειακής κρίσης - Πώς διαμορφώνεται το αποθεματικό των 40 δισ. ευρώ - Οι σκέψεις και τα περιθώρια αξιοποίησης του

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι μέσα σε αυτόν τον μήνα θα έβγαινε ξανά στις αγορές, ακόμα και αν τα επιτόκια ήταν “τσιμπημένα”.

Με τα νέα δεδομένα όμως τα επιτόκια δεν είναι απλά τσιμπημένα αλλά απαγορευτικά. Έτσι το σενάριο για νέα έξοδος αγορές έχει φύγει απ’ το τραπέζι για την ώρα.

Τι θα γίνει όμως με τα 12 δισ. που πρέπει να δανειστεί χώρα φέτος και είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους;

Τι εξετάζεται

Το ευχάριστο είναι ότι το Δημόσιο πρόλαβε να τραβήξει από τις αγορές περίπου 3 δισ. εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο με επιτόκιο 1,83%. Κάποιοι, τότε, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δανείστηκε ακριβά! Σήμερα τα spread του 10ετούς κινούνται μεταξύ 2,3% -2,7%.

Τώρα, για τα υπόλοιπα εννιά δισ. υπάρχουν διάφορες σκέψεις, από την αναμονή μέχρι και την άντληση χρημάτων από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθέσιμων, ανάλογα με τις ανάγκες πληρωμών που θα προκύψουν. Αυτή τη στιγμή στο ταμείο του κράτους υπάρχουν 40 εκατομμύρια ευρώ και όπως εκτιμά ανώτατη κυβερνητική πηγή “με αυτά τα χρήματα μπορούμε να μη δανειστούμε καθόλου φέτος από τις αγορές”.

Δηλαδή, η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει από το ταμείο του κράτους και τα υπόλοιπα 9 δισ. αν χρειαστεί και το απόθεμα να φτάσει οριακά στα 31 δισ. ευρώ. Το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να φοβίζει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών που θυμίζουν ότι ακόμα και στην κορύφωση της πανδημίας τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν κατέβει τόσο χαμηλά καθώς χρηματοδοτούσαν διαρκώς τα μέτρα στήριξης.

Άλλωστε με την πρώτη ευκαιρία και μόλις τα επιτόκια πέσουν η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει την όποια «τρύπα» ανοίξει στο Ταμείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τα 40 δισ. ευρώ, τα 36,8 δισ. είναι δανεικά: Τα 15,7 δισ. ευρώ είναι η τελευταία δόση του δανείου των 86 δισ. από το δάνειο του ESM. Τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών που διατηρούνται στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι σήμερα κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο η χρήση τους από το υπουργείο Οικονομικών, προϋποθέτει τον δανεισμό τους από τους οργανισμούς που τα έχουν διαθέσιμα, μέσω συμφωνίας επαναγοράς (repos και μάλιστα με “αλμυρό” επιτόκιο πάνω από 2%.

Περίπου 11 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα από τα κεφάλαια που έχει αντλήσει το Δημόσιο από τις αγορές μέσω ομολόγων και 4 δισ. ευρώ, είναι η προκαταβολή από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δείχνουν ότι η συνολική αξία του ακαθάριστου δημόσιου χρέους εκτοξεύθηκε στα 388,337 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, από 356,014 στο Δεκεμβρίου του 2019. Υπενθυμίζεται, ότι η χώρα μας οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο 2010, έχοντας στην πλάτη της χρέος ύψους 301,062 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης που είχε σταθερό επιτόκιο αντιστοιχούσε στο 98,9% του συνολικού χρέους, όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 αντιστοιχούσε στο 98,8% του συνολικού χρέους.

Ομοίως, στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης που είχε κυμαινόμενο επιτόκιο αντιστοιχούσε στο 1,1% του συνολικού χρέους, όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 αντιστοιχούσε στο 1,2% του συνολικού χρέους.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια