HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Απίστευτο! Βρέθηκε μέδουσα… Κίνας στη λίμνη Ζαραβίνα στα Ιωάννινα


Την ύπαρξη ενός είδους μέδουσας από το εξωτερικό και πιθανότατα από την… Κίνα διαπίστωσαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, που επισκέφθηκαν τη λίμνη Ζαραβίνα, μετά από αναφορά πολίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το epiruspost, πρόκειται για το γένος Craspedacustasp, το οποίο ανήκει στα Κνιδόζωα – Υδρόζωα. Η υδρομέδουσα αυτή, μικρής σχετικά διαμέτρου, περίπου 25 χιλιοστών, πιθανότατα προέρχεται από ποτάμια συστήματα της Κίνας, ενώ παρόμοια καταγραφή έγινε το 2013 στον Έβρο, αλλά και το 2014 στη λίμνη Μαραθώνα.

Δεν αποτελεί πάντως κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς δεν προκαλεί επώδυνο τσίμπημα όπως οι θαλάσσιες μέδουσες. Ενώ εμφανίστηκαν σε παραλίες τοξικές καφέ μέδουσες.

Πώς βρέθηκε στα Ιωάννινα

Παρ΄ όλα αυτά, αποτελούν κίνδυνο για τα οικοσυστήματα εξαιτίας των επιπτώσεων στο ζωοπλαγκτόν, αλλά και στον πληθυσμό άλλων οργανισμών που αποτελούν θηράματά τους, ωστόσο ελάχιστα είναι γνωστά για τις οικολογικές συνέπειες στα ενδιαιτήματα γλυκού νερού όταν εισβάλλουν σε αυτά.

Πιθανότερη πάντως αιτία της «μετανάστευσης» της συγκεκριμένης μέδουσας στα νερά μας, πιθανολογείται πως είναι η εισαγωγή ξενικών ειδών ψαριών, καραβίδων, μυδιών και υδρόβιων φυτών.

Όπως και να 'χει, ο Φορέας Διαχείρισης καθιστά σαφές πως όλα τα ξενικά είδη που εισβάλλουν σε κάποιο οικοσύστημα, προκαλούν διαταραχές σε αυτό και κάτι τέτοιο πρέπει να αποφεύγεται.

Απίστευτο! Βρέθηκε μέδουσα… Κίνας στη λίμνη Ζαραβίνα στα Ιωάννινα

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος μέδουσας

  • Βγείτε αμέσως από το νερό, για να αποφύγετε ένα δεύτερο τσίμπημα.
  • Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό. ΜΗ χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό.
  • Οι νηματοκύστες, μικροσκοπικά αγκάθια της μέδουσας που εισέρχονται στο δέρμα κατά το τσίμπημα, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο όταν έρχονται σε επαφή με το καθαρό νερό κι έτσι ο πόνος γίνεται πιο έντονος.
  • Μην αφαιρέσετε τα υπολείμματα πλοκαμιών με γυμνά χέρια αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά. Αν δεν έχετε ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό κοντά, μπορείτε να τρίψετε το σημείο με άμμο, που ίσως πονέσει ελαφρώς.
  • Ρίξτε λευκό ξίδι στο σημείο ή εφαρμόστε στην περιοχή του τσιμπήματος μια κορτιζονούχα κρέμα. Αν το σημείο του τσιμπήματος είναι μεγάλο, η λήψη αντισταμινικών χαπιών κρίνεται απαραίτητη, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Αν είστε αλλεργικοί ή νιώσετε συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία ή τάση προς έμετο, θα πρέπει να επισκεφθείτε το νοσοκομείο.

Μύθοι και αλήθειες για τις μέδουσες και τσούχτρες:

Δεν είναι όλες οι μέδουσες επικίνδυνες:

υπάρχουν 1500 είδη μεδουσών στη Μεσόγειο, ωστόσο μόνο τα 20-30 από αυτά είναι τα πιο κοινά. Στην Κύπρο, η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα είναι μοβ χρώματος και ονομάζεται Pelagia noctiluca («Πελαγία που λάμπει στο σκοτάδι»). Οι καφέ μέδουσες που συνήθως συναντάμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις θάλασσες είναι οι λεγόμενες «σαλούφες» ή σαλιάρες και είναι σχετικά ακίνδυνες.

Δεν αποτελούν δείγμα ότι η θάλασσα είναι βρόμικη.

Την ύπαρξή τους ενθαρρύνουν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι κλιματικές αλλαγές, η υπεραλίευση που λιγοστεύει τα ψάρια που τρώνε τις μέδουσες κ.ά.

Υπάρχουν διάφορα γιατροσόφια, σε περίπτωση που τσιμπήσει κάποιον μέδουσα. Μην τα ακολουθείτε. Πείτε «όχι» σε μαγειρική σόδα, ταλκ, σαπούνι, κρέμα ξυρίσματος, χυμό λεμονιού, αλκοόλ ή κόκα κόλα. Στην περίπτωση του τσιμπήματος από μέδουσα, είναι μύθος ότι τα ούρα βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια