Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Νήστις – η πρώτη λέξη που δημιουργήθηκε – σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, που δεν τρώγει. Από την λέξη αυτή στη συνέχεια προήλθε το ρήμα νηστεύω και το αφηρημένο ουσιαστικό νηστεία, που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και ατροφία. Οι εξαιρέσεις στη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE (ekklisiaonline.gr)
Η Τεσσαρακοστή, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη, είναι περίοδος εντονότερου πνευματικού αγώνα και νηστείας , η αρχαιότερη και η αυστηρότερη περίοδος, που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Προετοιμάζει πνευματικά τον Χριστιανό, οδηγώντας τον σε περισυλλογή, σε μια ανάταση πνευματική, παρέχοντας του τη δυνατότητα να κυριαρχεί τις επιθυμίες του και να τιθασεύει τα πάθη του. Σύμφωνα με τον Πατέρα Αθανάσιο Μαρινόπουλο: «Μέσα στη Τεσσαρακοστή, την ωραία αυτή περίοδο της νηστείας μας, που είναι περίοδος εντονότερου πνευματικού αγώνα, περισσότερης προσευχής, περισυλλογής, αυτοκριτικής, αυτοεξέτασης, μετάνοιας, περισσότερης και θερμότερης υποδοχής στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, που είναι η εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία, η Εκκλησία μας έχει βάλει και το θεσμό της νηστείας. Νηστεία πρέπει να κρατούμε όλοι οι Χριστιανοί και όσοι φυσικά δεν έχουν προβλήματα υγείας. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, με τη βοήθεια του πνευματικού τους, ανάλογα, θα πρέπει να τρων κάποιες τροφές. Αλλά όποιος δεν έχει πρόβλημα υγείας, πρέπει οπωσδήποτε να κρατάει νηστεία».
Παντελής Μπιτόπουλος |
Οι πιστοί ωστόσο, πρέπει να δίνουν στο σώμα τους τα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη συντήρηση και καλύτερη λειτουργία του, ακόμη και αν στερούνται κάποιες τροφές λόγω της νηστείας. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Μπιτόπουλο, διαιτολόγο- διατροφολόγο, η νηστεία μπορεί να γίνει φάρμακο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων , ακόμη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να θωρακίσει την υγεία μας «Η νηστεία είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε διατροφικές επιλογές που αν συνδυαστούν σωστά και σε βάθος χρόνου, θα μας δώσουν πολύ θρεπτικά, ποιοτικά και χειροπιαστά αποτελέσματα και στην υγείας μας και στο βάρος μας. Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής και δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού. Χαρακτηρίζεται επίσης από διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος και αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν συχνά αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο και ίνωση των αγγείων ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Παρουσιάζουν επίσης αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η παχυσαρκία είναι ο πιο συχνός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και πολλά υπέρβαρα άτομα θα παρουσιάσουν αυξημένο σάκχαρο αν αρρωστήσουν, ακόμα κι αν δεν έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με δυσλειτουργία των πνευμόνων λόγω της μειωμένης δυνατότητας αερισμού και δυσλειτουργία του επιφανειοδραστικού παράγοντα των πνευμόνων. Προκύπτει λοιπόν ότι τα άτομα κάτω των 60 ετών που είναι παχύσαρκα έχουν διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ ( δείκτης μάζας σώματος = Β/Υ2 ). Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 30-35 η πιθανότητα ανάγκης νοσηλείας είναι διπλάσια ενώ αν είναι >35 ο κίνδυνος ανάγκης διασωλήνωσης είναι εφταπλάσιος» .
Οι συστάσεις της νηστείας, μοιάζουν αρκετά με τον πιο υγιεινό τύπο διατροφής στον κόσμο, αυτόν της Μεσογειακής διατροφής. Συνεπώς, είναι μια καλή ευκαιρία να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε κάποιες τροφές που πιθανώς είχαν μείνει ξεχασμένες, αναπληρώνοντας έτσι, τις ανάγκες μας σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Μπιτόπουλο: «Ακολουθούμε λοιπόν παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, περιλαμβάνει όσπρια, λαδερά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, προϊόντα χαμηλών λιπαρών, ψάρια και θαλασσινά και μηδενική κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Καταναλώνουμε επίσης με μέτρο ξηρούς καρπούς, μέλι, ταχίνι, χαλβά, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα υγείας και υιοθετούμε μια καθημερινή ρουτίνα που έχει άσκηση και αυξημένη φυσική δραστηριότητα, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω από αυτό τώρα που ήρθε η άνοιξη. Το περπάτημα στην ύπαιθρο μπορεί να βοηθήσει πολύ και την ψυχική μας διάθεση. Κρατήστε την ιδέα της ποικιλίας, της ισορροπίας και του μέτρου και το σίγουρο είναι ότι θα αποτοξινωθείτε νιώθοντας γεμάτοι ζωντάνια και ευεξία».
Πατέρας Αθανάσιος |
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη, η αληθινή νηστεία, δεν είναι μόνο η αποφυγή ορισμένων τροφών, που έχει σωματικές σκοπιμότητες, αλλά η απαλλαγή από τις φιλοδοξίες, τα πάθη, τις πονηριές, τις κακίες, τα λόγια του, τις πράξεις του. Όπως τόνισε και ο Πατέρας Αθανάσιος: «Αληθινή νηστεία δεν είναι να τρώμε μεν νηστίσιμα φαγητά, αλλά πλούσιο το τραπέζι μας με θαλασσινά και δυο τριών ειδών σαλατικά. Το τραπέζι της νηστείας πρέπει να είναι λιτό. Όπως λένε τα Τροπάρια της Εκκλησίας μας. οι πολλές Ευχές, αλλά και οι Άγιοι Πατέρες μας, η πραγματική νηστεία, δεν γίνεται μόνο από τα φαγητά, αληθής και πραγματική νηστεία είναι και στα πνευματικά. Να νηστεύει δηλαδή ο Χριστιανός από τις κακίες του, τις αμαρτίες του, τους θυμούς του, τις κατακρίσεις, τα ψέματα και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία λερώνουν την ψυχή μας. Αυτή είναι η πραγματική νηστεία. Αυτό το πνεύμα της μετάνοιας, της επιστροφής στο Θεό, της συντριβής και της περισυλλογής, η Εκκλησία μας το καλλιεργεί και με τις περισσότερες Ακολουθίες που βάζει αυτή την περίοδο. Και είναι πιο μεγάλες σε διάρκεια, όπως οι κατανυκτικοί εσπερινοί, το Μέγα Απόδειπνο που λέγεται κάθε μέρα, οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας και στο τέλος, Πέμπτη και Παρασκευή, ο Ακάθιστος Ύμνος, Είναι η λαχτάρα των Χριστιανών για συχνότερη συμμετοχή στα μυστήρια και κυρίως στο μυστήριο της μετάνοιας και εξομολόγησης και της θείας κοινωνίας. Έτσι επιτυγχάνεται αυτή η προετοιμασία του κάθε πιστού- βασικά αυτός είναι ο σκοπός- η προετοιμασία του πιστού για τον εορτασμό του Πάσχα, να γιορτάσει καλύτερα το Πάσχα και με την νηστεία και με όλα τα άλλα που ανέφερα νωρίτερα. Σαν μια πορεία δηλαδή, είναι η Σαρακοστή. Προχωρούμε μέσα και από αυτά που μας προσφέρει η Εκκλησία, για να ενωθούμε με τον Αναστημένο Χριστό».
Καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τον ρόλο της νηστείας στην πνευματική μας ζωή, αλλά και στην υγεία μας.
Καλή και ευλογημένη νηστεία, με υγεία και καλό υπόλοιπο Σαρακοστής !!!
Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)
ΠΙΕΡΙΑ- Κοινωφελής εργασία: “Βοηθήστε μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς”
ΠΙΕΡΙΑ - Έρευνα: Αύξηση στις online αγορές!!! (ρεπορτάζ)
ΠΙΕΡΙΑ- Kapa News ΘΕΜΑ: Διαζύγιο και επιμέλεια παιδιών ….. το πριν και το μετά …(πρώτο μέρος)
ΠΙΕΡΙΑ: 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ!!! Η ΝΗΣΤΕΙΑ, ΤΟ ΕΘΙΜΟ & Η ΥΓΕΙΑ !!!! (ρεπορτάζ)
Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "ΟΧΙ στην υποχρεωτική κακοποίηση... ΟΧΙ στην απαγόρευση μεταφοράς εκτός οχήματος"
ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Το στοίχημα για το 2021 (Δεύτερο Μέρος)
ΕΡΕΥΝΑ: Φάκελος- ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: «Ενδείξεις – Αντενδείξεις» (ρεπορτάζ της Kapa News)
ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίας
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!