Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οδηγείται η τουριστική περίοδος της Πιερίας. Η ανάκαμψη του τουρισμού, αποτέλεσμα του περιορισμού και του κλεισίματος των συνόρων, με την παρατεταμένη κρίση της πανδημίας, έχει επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με βαρυσήμαντο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, στους εργαζόμενους, στο εμπόριο, στο χώρο εστίασης, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Πιερίας: και μέλος του δ.σ., της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων . Ηρακλή Τσιτλακίδη, η μείωση του τζίρου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων άγγιξε το 90% με ότι αυτό συνεπάγεται για την Πιερία και τους εργαζόμενους του κλάδου: «το 2020 ένα ποσοστό της τάξης του 60-65% των ξενοδοχείων του νομού μας, προμηθεύτηκαν το σήμα health first του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας, πραγματοποίησαν συντήρηση και ανακαίνιση των ξενοδοχείων, προχώρησαν στην πρόσληψη και εκπαίδευση των εργαζομένων, προκειμένου να λειτουργήσουν όλα νόμιμα και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα σύνορα είχαν ανοίξει γύρω στις 15 Ιουνίου μαζί και η λειτουργία των εποχιακών ξενοδοχείων, συντριπτική πλειοψηφία στο νομό μας, ενώ την 1η Ιουνίου, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας,. Δυστυχώς όμως στις 5 Ιουλίου έκλεισαν τα σύνορα με ελάχιστο πλέον αριθμό ξενοδοχείων σε λειτουργία και πολλούς άνεργους. Μεσοσταθμικά, η μείωση του τζίρου της περιοχής, ήταν άνω του 90%».
«όχι στον τουρισμό δύο ταχυτήτων….»
Το μοναδικό χερσαίο σύνορο όπου επιτρεπόταν η διέλευση τουριστών, από και προς τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2020, ήταν το φυλάκιο του Προμαχώνα, με την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου μέχρι και 72 ώρες πριν, βεβαίωση της διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, ενώ το PLF παρέμενε σε ισχύ με ελάχιστο χρόνο συμπλήρωσης να περιορίζεται στις 24 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Η είσοδος μέσω άλλων συνοριακών σημείων ελέγχου, επιτρεπόταν μόνο σε έλληνες πολίτες κατόχους άδειας παραμονής, σε πρόσωπα με κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, σε πρόσωπα για επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις με κατάλληλα έγραφα. Για ανάγκη στρατηγικής με ξεκάθαρο πλάνο και σαφείς προϋποθέσεις εισόδου τουριστών στη χώρα από τη Σερβία και όχι μόνο, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλής Τσιτλακίδης: «πρέπει έγκυρα, έγκαιρα και χωρίς παλινωδίες να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο το οποίο θα καθορίζει την μετακίνηση των επισκεπτών. Θα πρέπει να λειτουργούν όλα τα χερσαία σύνορα και όχι μόνο του Προμαχώνα, επανδρωμένα με το απαραίτητο προσωπικό, στελεχωμένα και εξοπλισμένα με ότι αποφασιστεί από πλευράς πολιτείας, μα το κυριότερο να μην έχουμε τουρισμό δύο ταχυτήτων. Δεν γίνεται να έχουμε οδικό τουρισμό, στον οποίο απαιτείτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και rapit test μόνο από τον Προμαχώνα και μόνο από έναν αρμόδιο, με αποτέλεσμα την άσκοπη και παρατεταμένη καθυστέρηση ωρών. Διαφορετικό σενάριο ίσχυσε σε εκείνους τους τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας αεροπορικώς με μόνο τους εφόδιο το μοριακό τεστ 72 ωρών….. Δεν θέλουμε τουρισμό δυο ταχυτήτων. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπουν σε λειτουργία όλα τα χερσαία σύνορα και με τους ίδιους όρους εισόδου. Πέρυσι οδικώς δεν πέρασε κανένας τουρίστας από τη Σερβία και από τα Βαλκάνια γενικότερα. Αναγκαζόταν και επέστρεφε πίσω, έκλεινε αεροπορικό εισιτήριο και πήγαινε σε νησί της αρεσκείας του, μόνο με το PLF και χωρίς PCR, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να μείνει εκτός».
Η εξέλιξη της πανδημίας, οι παρατεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομίας και η πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, έχουν εξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ηρακλής Τσιτλακίδης: « υπάρχει προσπάθεια από μεριάς υπουργείου τουρισμού και του ίδιου του κ. Θεοχάρη, για διακρατικές συμφωνίες. Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια με το Ηνωμένο Βασίλειο και με την Σερβία, που αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό την Πιερία. Ωστόσο, δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου τουρισμού, αλλά της επιτροπής των λοιμωξιλόγων…… Μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετακινήσεων, ούτε η τεχνική πολιτική μετακινήσεων των επισκεπτών στη χώρα μας. Το ίδιο ισχύει και με τον εσωτερικό τουρισμό. Οπότε δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ανοίξει η φετινή τουριστική περίοδος. Ακούγεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο, γιατί όλα κρίνονται από την πορεία της πανδημίας…… Οι κρατήσεις βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια ομαλότητα στην αγορά, δεν γίνονται κρατήσεις. Γίνεται μια εκδήλωση πρόθεσης να έρθει ο επισκέπτης τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, αλλά χωρίς προκαταβολή και με μικρή περίοδο ακύρωσης. Δηλαδή, έχει ένα Relation που είναι οι μέρες πριν την άφιξη του, όπου μπορεί να ακυρώσει την κράτηση χωρίς πρόστιμο. Ναι μεν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες και ελάχιστες προκαταβολές και ένα Relation δύο –τριών ημερών. Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κράτηση».
Προβληματισμένοι με την πορεία κρατήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες στη Γερμανία. Σύμφωνα με δηλώσεις του τουριστικού πράκτορα Νίκου Μπάμπη στο Darmstadt, νικητές των κύριων προορισμών μέχρι στιγμής για τους Γερμανούς, είναι τα ελληνικά νησιά : «μέχρι στιγμής η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή του Γερμανού τουρίστα και αυτό οφείλεται στη διαχείριση της πανδημίας από την Ελληνική κυβέρνηση. Έχουν ως παράδειγμα την Ελλάδα, για τον τρόπο αντιμετώπισης της, τους εμβολιασμούς, τα μέτρα προστασίας στην αγορά με το click away, click-in-shop, κτλ., κάτι που τους κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς και κάτι που εφαρμόζεται πλέον, μετά την Ελλάδα και εδώ στην Γερμανία. Έτσι η Ελλάδα, είναι σε καλύτερο σημείο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σε ότι έχει να κάνει όμως με τη Βόρεια Ελλάδα, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο λόγος είναι ότι ενώ στα ελληνικά νησιά, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, στην Ρόδο, στα Ιόνια, γνωρίζουμε όλοι οι τουριστικοί πράκτορες εδώ, πια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν, σε ότι αφορά την Πιερία, δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη για την πορεία της εξέλιξης τους. Και από τη στιγμή που έχουμε σαφή εικόνα από ξενοδοχεία των περιοχών που σας ανέφερα, λογικό είναι να κλείνουν πακέτα προσφοράς για τα ελληνικά νησιά. Σε ότι αφορά τους κανόνες μετακίνησης, τηρούνται αυστηρά και βάση πρωτοκόλλου. Ναι μεν, είναι συγκρατημένοι σε ότι αφορά το κόστος των μοριακών τεστ, ειδικά για μια 4μελής οικογένεια που μόνο για τα τεστ, πρέπει να πληρώσει περισσότερο από 500 ευρώ, εν τούτοις ο στόχος για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα επιτευχθεί όπως μας ενημερώνουν»
«Εν αναμονή των αποφάσεων….»
«Είμαστε σε αναμονή της θέσπισης της εθνικής και κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετακινήσεων» δηλώνει ο πρόεδρος της ένωσης Ηρακλής Τσιτλακίδης, οπότε δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σίγουρο, αφού δεν έχει θεσπιστεί κανένας κανόνας. Ακούγαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι η τουριστική περίοδος θα ανοίξει τον Ιούνιο, τώρα ακούσαμε για τον Μάιο και όπως βλέπετε τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Σε κάποια νησιά όπως για παράδειγμα στο Καστελόριζο με 142 κατοίκους, επιχειρούν να εφαρμόσουν το Covid free. Σε αυτό το νησί έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι, αλλά σημασία δεν έχει η πορεία του εμβολιασμού σε τοπικό επίπεδο. Σημασία έχει καταρχήν, με ποιους κανόνες θα γίνει η μετακίνηση. Δεν μπορούν να ζητούν και να έχουν απαιτήσεις μόνο από τα ξενοδοχεία, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις τράπεζες και οπουδήποτε αλλού, να γίνεται παραβίαση των κανόνων υγιεινής. Πολλά από τα ξενοδοχεία του Νομού μας, κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια, όπου εκτός από τα μέτρα που μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων, υλοποιήσαμε από μόνοι μας και σειρά άλλων μέτρων για την ασφάλεια των επισκεπτών. Εκτός από το health first, προχωρήσαμε και εφαρμόσαμε το διεθνές πρότυπο Swiss approval. Και εκτός αυτού, στα νησιά όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, ο τουρίστας θα πάει με αρνητικό PCR 72 ωρών. Για την Πιερία όμως και γενικότερα για την Βόρεια Ελλάδα, θα χρειαστεί εκτός από το αρνητικό PCR 72 ωρών και rapit test και φυσικά μόνο από το φυλάκιο του Προμαχώνα.
Τριγώνης Δημήτριος διευθυντής Mediterranean Resort: « κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, γιατί όλοι επιθυμούν να ανοίξουν τα καταλύματα τους. Νομίζω πως οι tour operator προτιμούν παραδοσιακά να προωθούν περισσότερο τα νησιά μας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Πιερία συγκαταλέγεται στους πλέον τουριστικούς νομούς της Ελλάδας. Παρουσιάζει ποικιλία σε ότι αφορά τις επιλογές για δραστηριότητα και μοναδικές εμπειρίες, χάρη στον μοναδικό συνδυασμό του μυθικού Ολύμπου, με την καταγάλανη ακτογραμμή των 8 χιλιομέτρων στους πρόποδες του, σημαντικό αριθμό παραδοσιακών οικισμών, πολλούς και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, με δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων μορφών τουρισμού – αναψυχής, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός, κτλ. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα είναι η εύκολη και οικονομική πρόσβαση στην κύρια έξοδο προς τη θάλασσα, αφού βρίσκεται στον σύγχρονο άξονα Αθηνών- Λάρισας- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων- Προμαχώνα για το εσωτερικό της χώρας και τους κατοίκους της, ενώ για το εξωτερικό, τους κατοίκους της Σερβίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, κτλ. Δυστυχώς όμως, η προβολή της Πιερίας υστερεί σε σχέση με άλλους προορισμούς».
Υ.Γ. Από τη μεριά της η πολιτεία, σε μια προσπάθεια να βρει ισορροπίες μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας, με τα σημερινά δεδομένα, όρισε ως έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου την 14 Μαΐου.
Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)
Το φαινόμενο της άμπωτης στην παραλία της Μεθώνης Πιερίας (φωτογραφίες)
ΕΡΕΥΝΑ: Φάκελος- ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: «Ενδείξεις – Αντενδείξεις» (ρεπορτάζ της Kapa News)
ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίας
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!